Cumhurbaskani Erdogan, NATO Zirvesi'nde Liderlerle Bir Araya Gelecek

Cumhurbaskani Erdogan baskanligindaki Türk heyeti NATO Zirvesi'nde, Türkiye'nin bölgesindeki gelismeler konusunda egemenlik haklari ve güvenlik hassasiyetlerine saygi gösterilmesi beklentisini vurgulayacak Terörle mücadelede NATO müttefikleriyle is birligi konusu da Türkiye'nin zirvedeki önemli gündem maddeleri arasinda yer alacak.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 14 Haziran'da Belçika'nin baskenti Brüksel'de yapilacak NATO Zirvesi'nde ABD Baskani Joe Biden basta olmak üzere pek çok liderle bir araya gelecek.

Cumhurbaskani Erdogan, NATO Karargahi'nda düzenlenecek devlet ve hükümet baskanlarinin katilacagi NATO Zirvesi için 13 Haziran'da Belçika'ya gidecek.

NATO üyesi ülkelerin liderleriyle ikili temaslarda bulunacak Erdogan, ABD Baskani Biden, Litvanya Cumhurbaskani Gitanas Nauseda, Letonya Cumhurbaskani Egils Levits, Almanya Basbakani Angela Merkel, Birlesik Krallik Basbakani Boris Johnson, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis ile bas basa görüsmeler yapacak. Erdogan'in Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Hollanda Basbakani Mark Rutte ile de görüsmesi planlaniyor. Görüsmelerde NATO'daki ittifakin yani sira ikili iliskiler ve bölgesel meselelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Erdogan-Biden görüsmesi, Biden'in ABD Baskani seçilmesinden sonra iki liderin bas basa bir araya geldigi ilk görüsme olacak.

Cumhurbaskani Erdogan baskanligindaki Türk heyetinin NATO Zirvesi'ndeki öncelikli gündemi, Türkiye'nin bölgesindeki gelismelere iliskin egemenlik haklari ve güvenlik hassasiyetine saygi gösterilmesi olacak. Zirvede, Türkiye'nin bu konulardaki kararliligi vurgulanacak.

Türkiye'nin ittifak kapsaminda üzerine düsen görevleri yerine getiren bir üye ülke oldugunun alti çizilerek muhataplara terörle mücadele ve insani krizlere etkin müdahale konusunda is birligi teklifleri de tekrarlanacak.???????

NATO ve ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrasinda yasanabilecek terör tehdidine karsi NATO ve müttefiklerin bireysel desteginin sürmesi gerektigi görüsünün de muhataplara iletilecegi zirvede, Türkiye'nin bu kapsamda baris sürecinin basarili yürütülmesi için üzerine düsen sorumluluklari yerine getirecegi vurgulanacak.

- 1,5 yil sonra yüz yüze ilk uluslararasi zirve

Öte yandan program, Cumhurbaskani Erdogan'in yaklasik 1,5 yil aradan sonra yüz yüze katildigi ilk uluslararasi zirve olma özelligi tasiyor. Erdogan, son olarak Almanya Basbakani Angela Merkel'in daveti üzerine 19 Ocak 2020'de Almanya'da Libya konusunda gerçeklestirilen zirveye katilmis, bu tarihten sonra gerçeklestirilen D-8 Zirvesi, 14. Ekonomik Isbirligi Teskilati Zirvesi, Iklim Zirvesi gibi pek çok uluslararasi programa çevrim içi istirak etmisti.

Kaynak: AA