Çinli Bilim Insanlari Yarasalarda 24 Yeni Koronavirüs Tipi Kesfetti

Çinli bilim insanlari, yarasalarda yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yol açan yapida 24 yeni koronavirüs tipi kesfetti.

CNN'in haberine göre, Çin'in Sandong Üniversitesinden arastirmacilar, Mayis 2019 ve Kasim 2020 arasinda ülkenin batisinda Yünnan eyaletinde orman yarasalari üzerine yaptiklari incelemeni bulgularini "The Cell" dergisinde paylasti.

Arastirmacilar, farkli yarasa türlerinden topladiklari ürin ve diski örneklerinde 24 yeni koronavirüs genomu tespit etti.

Söz konusu koronavirüslerden 4'ünün Siddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Kovid-19'a yol açan koronavirüslere benzer yapida oldugunu belirtti.

"At nali yarasasi" olarak bilinen "Rhinolophus pusillus" adi verilen türden alinan örneklerde rastlanan koronavirüsün ise Kovid-19'a genetik olarak çok yakin oldugu kaydedildi.

Insan hücrelerine tutunmasini saglayan diken proteini disinda koronavirüsün genetik özelliklerinin Kovid-19 ile büyük ölçüde örtüstügünü vurgulayan arastirmacilar, "Tayland'da Haziran 2020'de bulunan yakin yapidaki virüsle birlikte degerlendirildiginde bu sonuçlar Kovid-19 ile baglantili virüslerin yarasa popülasyonlarinda yayilmaya devam ettigini ve bazi bölgelerde daha yogun oldugunu ortaya koyuyor." ifadelerini kullandi.

2017'de Yünnan'daki magaralardaki yarasalari inceleyen arastirmacilar, SARS'a çok yakin bir koronavirüsün varligina rastlamisti.

Yarasalardaki söz konusu virüsler, genelde tür içinde yayilan "beta koronavirüsler" olarak varligini sürdürüyor, ancak daha sonra evrimleserek baska hayvanlar araciligiyla insanlara bulasabiliyor.

Kaynak: AA