Antiochia Ad Cragum Antik Kenti'nde Kazi Çalismalari Basliyor

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sanat, Tasarim ve Mimarlik Fakültesi, Antalya-Gazipasa Güneyköy Mahallesi’ndeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde kazi çalismalarina basliyor. Roma ve Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanilan antik kentte yapilacak kazi çalismalari tarihe isik tutacak.

Antiochia Ad Cragum Antik Kenti'nde Kazi Çalismalari Basliyor
Antalya Gazipasa Güneyköy Mahallesi’ndeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff baskanliginda 21 Haziran-21 Agustos tarihleri arasinda kazi çalismalari gerçeklestirilecek. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sanat, Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Mimarlik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Üyesi Nisa Yilmaz Erkovan Kazi Baskani 1’inci Yardimcisi, Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Asena Kizilarslanoglu da Kazi Baskani 2’nci Yardimcisi olarak görev yapacak. Ayrica farkli disiplinlerden birçok ögretim üyesi ile ögrenciler kazi çalismalarinda yer alacak.

“60 kisilik ekip kazi yapacak”

Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yili kazi sezonunda küçük bir ekiple depo çalismalarinin yapildigi kazi çalismalarinda bundan sonraki süreçte ALKÜ Sanat, Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Mimarlik Bölümü 2’nci sinif ögrencileri zorunlu stajlarinin baslamasi ile kazi çalismalarinda stajlarini tamamlama imkani bulacak. Antik kentte belirlenen yapilardaki kazi çalismalarinda yaklasik 60 kisilik bir ekip yer alacak.

“Antiochia Ad Cragum neresidir?”

Antiochia ad Cragum Antik Kenti, Antalya ili Gazipasa ilçesi Güney köyü sinirlari içinde yer alir. Kentin ve limaninin bulundugu bölge, MÖ 1’inci yüzyilin ilk yarisinda bu sahillerde faaliyet gösteren ve Dogu Akdeniz’in kiyi yerlesimlerini ve ticaret gemilerini yagmalayan Kilikia korsanlarinin siginma alanlarindan biridir. MÖ 67 yilinda General Pompeius Magnus komutasindaki Roma donanmasinin Korakesion (Alanya) yakinlarinda kazandigi zaferle korsan sikintisina son verilmis, ardindan tüm bölgedeki korsan siginaklari sirasiyla ele geçirilmistir. MS 38 yilinda Roma Imparatoru Gaius (Caligula) bölgenin yönetimini kisa bir süreligine Roma’ya bagli Kommagene Krali IV. Antiochos’a birakir ve hemen kisa bir süre sonra geri alir. Imparator Claudius döneminde, MS 41 yilinda bölgenin idaresi tekrar IV. Antiochos’a verilir. Roma imparatoru Vespasian’in MS 72 yilinda bölgeyi genisletilmis Kilikia eyaletinin bir parçasi olarak Roma idaresine almasina kadar Antiochos bölgeyi yönetir. Bu dönem içinde kurdugu kentlerden biri de, kendi adini verdigi Antiochia ad Cragum’dur. Antiochia ad Cragum antik kenti, Toros dag silsilesinden denize dogru uzanan egimli bir yamaç üzerinde konumludur. Bir kiyi kenti olmasina ragmen, kent merkezi deniz seviyesinden yaklasik 300 ila 350 metre yükseklikte, çesitli yönlerden kayalik ve sarp yamaçlarla çevrilen bir konumdadir ki bu özelligi kenti denizden gelebilecek saldirilara karsi koruyan dogal bir savunma sistemi olusturur. Antik kentin mimari kalintilarinin yogunlastigi ve nispeten saglam olarak günümüze ulastigi yaklasik 24 hektarlik bölümü modern Güney köyü ile iç içedir.
Kaynak: İHA