Üç Kitadaki Kuslari Bulusturan Aras Kus Cenneti'nde Bu Sezon 5 Bin Kus Halkalandi

Igdir'daki Aras Kus Arastirma ve Egitim Merkezi Sorumlusu Kayahan Agirkaya: 'Burasi Güneydogu Avrupa kus rotasinin önemli bir geçis noktasi, bulundugu yer itibariyla Asya, Avrupa ve Afrika'nin kesisme noktasi. Bugüne kadar çok nadir görülen kus türlerine de burada rastladik ve halkaladik'

HÜSEYIN YILDIZ - Asya, Avrupa ve Afrika'dan göç eden kuslarin rotasinin kesisme noktasinda yer alan ve yurdun en önemli kus gözlem istasyonlarindan Igdir'daki Aras Kus Arastirma ve Egitim Merkezinde mart ile haziran döneminde 97 türden 5 bin kus kayit altina alinip halkalandi.

Türkiye'nin Ermenistan ile sinirini olusturan Aras Nehri'nin kiyisinda, Igdir'in Tuzluca ilçesine bagli Yukari Çiyrikli köyünde bulunan istasyonda her yil yapilan çalismalar dünya kus bilimine katki sagliyor.

Bölge yemyesil dogasi, sulak alanlari, besin zenginligi ve cografi konumuyla birçok kus türü tarafindan üreme alani olarak kullaniliyor.

Kuslar, istasyondaki görevlilerce kayit altina alinip halkalanarak dogaya saliniyor.

Igdir Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü, Kuzey Doga Dernegi, Igdir, Kars Kafkas ve Koç üniversitelerinin is birligiyle yürütülen çalismalarda gönüllülük sistemiyle hizmet veren uzmanlar, istasyonda kus bilimi açisindan oldukça önemli veriler elde ediyor.

Özellikle son zamanlarda dünyanin birçok bölgesinde etkili olan kurakliga ragmen çalismalarini yürüten uzmanlar, marttan haziran ayina kadar 97 türden yaklasik 5 bin kusa halka takarak kayit altina aldi.

Istasyon sorumlusu Kayahan Agirkaya, AA muhabirine, Aras Kus Arastirma ve Egitim Merkezinin 16 yildir kus bilimine katkida bulundugunu söyledi.

Bu yil etkili olan kurakliga ragmen oldukça olumlu sezon geçirdiklerini belirten Agirkaya, "Bu sezon marttan itibaren su ana kadar 97 türden yaklasik 5 bin kus halkaladik. Gerçekten güzel bir sezon oldu. Hava sicakligi bu yil artis gösterdi, bu sene kurakligin etkisi burada da hissedildi, buna bagli olarak da farkli kus türleri yakaladik. Çalismamiza 13 gönüllü katildi, Isveç ve Amerika'dan gelen gönüllü katilimcilarimiz da var." dedi.

- Kus cenneti, kus bilimine yeni veriler sagliyor

Agirkaya, Aras Kus Cenneti'nin, bulundugu konum nedeniyle kus bilimi açisindan çok önemli oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Burasi Güneydogu Avrupa kus rotasinin önemli bir geçis noktasi. Bulundugu yer itibariyla Asya, Avrupa ve Afrika'nin kesisme noktasi. Bugüne kadar çok nadir görülen kus türlerine de burada rastladik ve halkaladik. Burasi, gerçekten çok zengin, kus bilimi açisindan yeni verilere ulasabildigimiz çok önemli istasyon."
Kaynak: AA