Türkiye Sigorta Birligi Açiklamasi Trafik Sigortasinda Belirsizlik Ortadan Kalkti

'TBMM’de kabul edilerek yasalasan Trafik Sigortasinda belirsizlikleri ortadan kaldiran kanun degisikligi ile sigortalilarimiz ve sektörümüz, artik önünü daha net görebilecek'.

Türkiye Sigorta Birligi'nden (TSB) yapilan açiklamada, Trafik Kanunu'nda degisikligi içeren kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalasmasiyla, sigorta sektörünün önündeki önemli bir belirsizligin ortadan kaldirildigi bildirildi.

Açiklamada, Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) yönetim kadrosu ve uzmanlarinin, yogun çabalari sonucunda vatandaslarin trafik sigortasi kaynakli tazminatlarini daha seffaf ve hizli bir sekilde alabilmesine imkan taninmasi ve sigorta sektörünün önündeki önemli bir belirsizligin ortadan kalkmasinin mutlulugunu yasadiklarini belirtildi.

Sigorta sektörünün önündeki en önemli belirsizliklerden birinin çözüme kavustugu vurgulanirken, "Trafik sigortasi kapsamindaki tazminatlarin hesaplama usul ve esaslarina iliskin kriterler, kanun ile belirlendi ve bu sayede standardizasyon saglandi. Ayrica teminat disinda kalan haller, tamamiyla kanun ile düzenlenir hale geldi. Bu sayede hem hak sahipleri hem yargi hem de sigorta sirketleri için öngörülebilir bir ortam saglanmis oldu." ifadelerine yer verildi.

- "Tazminatlar hizla alinabilecek, mahkemeler rahatlayacak"

Açiklamaya göre, Türkiye sigorta sektörünün önündeki en büyük belirsizlik durumlardan biri olan trafik sigortasinda bedeni tazminatlarin nasil hesaplanacagi konusu, yeni kanunla standart ve seffaf kriterlere baglanmis oldu.

Hesaplamalarin standart ve seffaf hale getirilmesinin sektör olarak çok önemli bir gelisme olduguna dikkat çekilerek, sunlar kaydedildi:

"Anayasa Mahkemesi’nin, Karayollari Trafik Kanununun 90 ve 92’nci maddelerindeki iptal kararlari sonrasi Zorunlu Trafik Sigortasi bransinda, özellikle bedeni tazminatlar konusundaki belirsizliklerle beraber standart olmayan uygulamalar söz konusuydu. Bu uygulamalar, mahkemeler üzerinde dava yükü olusturuyordu. Yeni kanunla tazminatlarin seffaf ve hizli bir sekilde hak sahiplerine ödenebilmesinin önü açilirken, bu sigorta ürünü üzerinden mahkemelerimizde olusan dava yükünün de önüne geçilmis olacak. Böylece vatandaslarimiz tazminatlarini alabilmek için uzun yillar beklemeyecekler. Hak sahipleri, hiç kimsenin yardimina ihtiyaç duymadan ne kadar sigorta tazminati alacaklarini bilecekler. Sektörümüz de artik önünü daha net görebilecek ve bu sayede ülkemizin ekonomik kalkinmasindaki rolüne daha da fazla odaklanabilecek. Sigorta sektörümüz basta düzenleyici ve denetleyici kurumumuz SEDDK olmak üzere, tüm paydaslariyla birlikte bundan önce oldugu gibi bundan sonra da vatandaslarimizin yaninda olmaya devam edecektir."

- "Trafik sigortasinda artik taslar yerine oturacak"

Açiklamada görüslerine yer verilen TSB Baskani Atilla Benli ise sigorta sektörünün son 20 yilda istikrarli bir sekilde büyüyerek ülke finansal sisteminin en önemli sektörleri arasinda yer alma basarisi gösterdigine isaret etti.

"Sigortacilik gelistikçe ülkemizin ekonomisi de güçleniyor" ifadelerini kullanan Benli, sunlari kaydetti:

"Sigorta sektörümüzün önündeki trafik sigortasi kaynakli belirsizligin ortadan kalkmasinin mutlulugunu yasiyoruz. Bu süreçte özellikle gece gündüz çalisarak ve yakindan takip ederek emek veren tüm SEDDK yönetimine, konuyu farkli mecralarda ve Meclis gündeminde sicak tutan Yönetim Kurulu ve Yönetim Komitesi Üyelerine, Sirketlerimizin degerli yöneticilerine, paydaslarimiza ve vatandas lehine dogrulari uygulama konusunda kararlilik gösteren TBMM’nin degerli vekillerine sükranlarimi sunuyorum. Trafik sigortasinda artik taslar yerine oturacak, hem sigortalilarimiz hem de sektörümüz önünü artik daha net görebilecek."

Kaynak: AA