Meksikali Uyusturucu Tacirleri, Avrupa'ya Zehir Enjekte Ediyor

Avrupa Uyusturucu ve Uyusturucu Bagimliligi Gözlem Merkezi (EMCDDA), uyusturucu üretimi ve kaçakçiligindaki artisa dikkat çekerek, Meksikali uyusturucu kartellerinin Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda ve Ispanya’ya kadar uzandigini belirtti.

Portekiz’in baskenti Lizbon’daki Avrupa Uyusturucu ve Uyusturucu Bagimliligi Gözlem Merkezi (EMCDDA) tarafindan dün yayinlanan yillik raporda, Avrupali suç örgütleri ve Meksikali uyusturucu kartellerinin isbirligi yaptigi ve metamfetaminin üretimi ve kaçakçiliginin rekor seviyeye ulastigini bildirildi.

Raporda, önceki yillarda sadece Çekya’da yaygin kullanimina rastlanan bu uyusturucu maddenin son birkaç yildir Slovakya’ya da yayildigi ardindan yakin zamanda Avrupa’nin geri kalanina da siçradigi belirtildi. Metamfetamin kullanimindaki hizli artisa dikkat çeken rapor, bu hizli artisin sebebini Meksikali uyusturucu kartellerinin Avrupa’daki faaliyetlerini artirmasina bagladi. Rapor, ayrica bu faaliyetlerin Avrupa’daki uyusturucu talebini de etkiledigini ve bölgede uyusturucu ile mücadelede gün geçtikçe büyüyen bir tehdit olusturdugunu ifade etti.



Avrupa topraklarinda ortaya çikan laboratuvar sayisinda artis

Avrupa’da gün geçtikçe uyusturucu üretilen laboratuvar sayisinin arttigi belirtilen raporda, 2019 yilinda 267’si metamfetamin üreten toplamda 370 gizli laboratuvar yetkililer tarafindan tespit edilerek kapatildigi ifade edildi. 2020 yilinda ise sadece Hollanda’da ortaya çikartilan laboratuvar sayisinin 32 oldugu aktarilan raporda, son yillarda daha büyük ve kapsamli laboratuvarlarin kesfedilmeye baslandigi belirtildi. Hollanda’da 3 ve Belçika’da 9 devasa laboratuvar 2019 yilinda ele geçirildi ve bu yasadisi merkezlerde Avrupali ve Meksikalilarin birlikte çalistigi görüldü.



Asya ve Orta Dogu’ya Avrupa üzerinden dagitiliyor

Raporda ayrica, Meksika’dan yollanan metamfetaminin Avrupa üzerinden Asya, Orta Dogu ve Avustralya’ya ulastigini gösterdi. Avrupa Birligi (AB) devletlerinin 2019’da bir önceki yila göre 0,6 ton artisla toplam 2,9 ton metamfetamin ele geçirdigi belirtilen raporda, 2020 yilinda ise Ispanya’da 1,6 ton ve Slovakya’da 1,5 ton Meksika menseili metamfetamine el konuldugu aktarildi.

Avrupa’da 2019 yilinda 4 bin 500’ü ilk kez olmak üzere toplamda 9 bin 200 kisi metamfetamin kullanimi ve bagimliligi nedeniyle özel tedavi gördügü belirtilen raporda, tedavi gören kullanicilarin yüzde 90’inin Çekya, Almanya, Slovakya ve Türkiye’den oldugu aktarildi.
Kaynak: İHA