Kanadali Müslüman STK'lerden Basbakan Trudeau'ya Islamofobi Ile Mücadele Için Zirve Düzenlemesi Çagrisi

Kanada’da faaliyet gösteren Müslüman sivil toplum kuruluslari (STK), Basbakan Justin Trudeau’dan Islamofobi ile mücadelede alinacak önlemlerin belirlenmesi için zirve düzenlenmesini talep etti.

Müslümanlara ait 52 STK’nin açik mektubuna British Columbia Sivil Haklar Dernegi de imza koyarak destek verdi.

London kentinde 6 Haziran gecesi yasanan terör saldirisinin, Kanada Müslüman topluluguna yönelik bir baska ölümcül saldiriya isaret ettigi hatirlatilan mektupta, "Bildiginiz gibi, bir aile gece yürüyüsleri sirasinda önceden planlanmis, nefret saikli bir terör saldirisinin kurbani oldu. Sadece dokuz yasindaki ogullari hayatta kaldi. Toplulugumuz bir gecede üç nesli kaybetti.’’ ifadelerine yer verildi.

- "Islamofobi gerçegi genellikle göz ardi edildi"

Trudeau’ya yazilan açik mektupta su görüsler dile getirildi:

"Olay, Kanada'daki köklü sistemik Islamofobinin süregelen gerçekligine isaret ediyor. 2017 yilinda Quebec City Camisi saldirisinin ardindan toplum somut eylem istedi. Ne yazik ki bu çabalar, çogu zaman büyük bir direnisle karsilandi. Kanadali Müslümanlarin yasadigi siddetin mesruiyeti sorgulandi ve Islamofobi gerçegi genellikle göz ardi edildi. Sinirlarimizin disindaki Islamofobi, büyüyen uluslararasi bir fenomen olarak birçok hükümet ve kurulus tarafindan desteklenen bir endüstri olmaya devam ediyor. Kanada'daki trajedilere paralel olarak Müslüman karsiti nefretin motive ettigi silahli saldirilar, Chapel Hill ve Christchurch'teki topluluk üyelerimizin hayatini aldi. Islamofobiye karsi gerçek anlamda harekete geçmek, sadece ulusal düzeyde degil, uluslararasi düzeyde de çözümün bir parçasi olmaktir.’’

Islamofobiye son vermenin ancak devletin tüm kademelerinin somut adimlar atmasiyla mümkün olabilecegine isaret edilen açik mektupta, bunun bütüncül bir hükümet yaklasimi gerektirdigi belirtilerek söyle denildi:

"Baska bir saldiriyi önlemek için federal, eyalet ve belediye düzeyinde köklü bir degisiklige ihtiyacimiz var. Islamofobi Özel Temsilcisi atanmasindan Kanada'daki ayrimci yasalarin kaldirilmasina, irkçilik ve Islamofobi karsitliginin egitim sistemimizin bir parçasi haline gelmesinin saglanmasindan belediyelerin sokak tacizleriyle ugrasma seklini degistirmeye kadar bütün bir hükümet yaklasimina ihtiyaç var ve degisimin simdi olmasi gerekiyor.’’

-‘Islamofobi Ulusal Eylem Zirvesi'ni toplamayi taahhüt edin’

Açik mektupta, G7 Zirvesi’nin yarin Ingiltere’de baslayacagi ve Trudeau'nun da bu zirveye katilacagi hatirlatilarak su talepler siralandi.

"Kanada hükümetinin acil bir sekilde, devletin her seviyesinden liderleri bir araya getiren Islamofobi Ulusal Eylem Zirvesi'ne derhal ev sahipligi yapmasini ve Kanada'nin Müslümanlara yönelik siddeti sona erdirmek için ileriye dönük bir yol çizmesini istiyoruz. Bu konu hem yurt içinde hem de yurt disindaki toplumumuzu etkilediginden, Basbakan olarak yetkileriniz dahilinde, yaklasan G7 toplantisindan önce, Islamofobi üzerine Ulusal Eylem Zirvesi'ne ev sahipligi yapmayi alenen taahhüt etmenizi rica ediyoruz. Islamofobi Ulusal Eylem Zirvesi'nde en iyi uygulamalari ve kaynaklari paylasmak için G7 ülkelerinin liderleriyle birlikte çalisin."

Kaynak: AA