CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, KKTC Disisleri Bakani Ertugruloglu Ve Siyasi Parti Liderleriyle Görüstü

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu ve KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerin liderleriyle görüstü.

Ertugruloglu, Kiliçdaroglu ve beraberindeki heyeti makaminda kabul etti.

Anavatan Türkiye'nin ana muhalefet partisi genel baskani Kiliçdaroglu ve beraberindeki heyeti KKTC'de agirlamaktan mutluluk duydugunu belirten Ertugruloglu, ziyaretin, Kibris konusunun uluslararasi alanda tekrar gündeme getirilen bir dönemde gerçeklestirilmesinin hem anlamli oldugunu hem de kendilerine moral verdigini söyledi.

Ertugruloglu, "Bu cografyada bir ulusal dava savunulmaktadir. Ulusal davada Türkiye ile Kibris Türkü birdir, beraberdir. Türk ulusunun kopmaz parçasi Kibris Türkü olarak bu ulusal davada geçmiste oldugu gibi, bugün de anavatanimizla beraber hareket ederek buralara geldik." dedi.

Türk tarafi olarak Kibris konusunda yeni bir sayfa açarak uluslararasi platformda yerlerini aldiklarini belirten Ertugruloglu, "53 yilin bosa harcandigi, aldatmaca bir toplumlar arasi görüsmeler süreciyle basarisizligin kanitlandigi bakis açisindan ders çikararak, ayni seyleri tekrarlayarak, farkli netice beklemenin bosuna bir gayret oldugu düsüncesiyle, Kibris konusunda netice almasi olasi müzakerelerin gerçeklesmesi için önce taraflarin uluslararasi statülerinin esitlenmesi geregine vurgu yaparak yeni bir rota çizmis bulunuyoruz." diye konustu.

Kiliçdaroglu ise KKTC'nin bagimsiz bir devlet olarak dünyada yerini almak istedigine vurgu yaparak "Sizlere her türlü destegi vermek bizim de görevimizdir. Türkiye'de Kibris olayini bir parti olayi olarak görmüyoruz, milli bir dava olarak görüyoruz." seklinde konustu.

KKTC'nin kendi bölgesinde güçlenmesi, bagimsiz bir devlet olarak ortaya çikmasi, demokrasisini gelistirmesi ve dünyanin diger ülkeleriyle iliskilerini gelistirmesini arzuladiklarini dile getiren Kiliçdaroglu, bu konuda KKTC'nin atacagi her adimin Türkiye için de önemli olduguna isaret etti.

Kiliçdaroglu, "Dogu Akdeniz'de sizin haklariniz var, bizim de haklarimiz var. Dogu Akdeniz Gaz Forumu'nda Türkiye ve KKTC'nin yer almamasi bizim için de son derece sikici bir olaydir. Bunlari kararlilikla, inançla asacagiz. Eger KKTC kurulduktan sonra kimsenin burnu kanamamissa, herhangi bir çatisma ortami olmamissa artik dünyanin KKTC'yi bagimsiz bir devlet olarak tanima zamani gelmis demektir." ifadelerini kullandi.

- "Basarili oldugunuz sürece Kibris'in sorunlarinin daha kisa sürede çözülecegine de inaniyoruz"

Kiliçdaroglu, daha sonra Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Baskani Tufan Erhürman ile Cumhuriyet Meclisi'nde görüstü.

Kardes parti olarak CTP'nin KKTC'de verdigi mücadeleyi takdir ettiklerinin altini çizen Kiliçdaroglu, CTP'nin parlamentoda temsilinin kendilerini mutlu ettigine ve vekil sayisinin artmasini beklediklerine vurgu yapti.

Kiliçdaroglu, "Sizler basarili oldugunuz sürece Kibris'in sorunlarinin daha kisa sürede çözülecegine de inaniyoruz." diye konustu.

KKTC'nin kendi bölgesinde güçlenmesi, kendi ayaklarinin üzerinde durmasi ve uluslararasi kabulü yönünde yapacagi her türlü adimin degerli olduguna isaret eden Kiliçdaroglu, Türkiye'nin de KKTC'ye her türlü konuda destek verecegini, karsilikli dayanisma içinde KKTC, Türkiye ve dünyanin sorunlarini çözebileceklerini dile getirdi.

Erhürman, Kibris meselesinin çözümünün yani sira Dogu Akdeniz konusunda birlikte çalisabilecekleri birtakim mekanizmalari olusturabilmeyi umut ettiklerini belirterek, Kibris Türk halkinin varolus mücadelesinin uzun süredir devam ettigini söyledi.

Tufan Erhürman, bir taraftan kendi ayaklarinin üzerinde durabilmek adina, diger yandan Ada'nin iki ortagindan biri olan Kibris Türk halkinin hak ettigi noktada olabilmesi ve uluslararasi toplumun esit bir mensubu olarak her yerde kabul görmesi adina da mücadele ettiklerini anlatti.

Halkin Partisi (HP) Genel Baskani Kudret Özersay ile de Cumhuriyet Meclisi'nde görüsen Kiliçdaroglu, Kibris'taki gelismeleri yakindan izlediklerinin, var olan sorunlarin çözümü için ellerinden geleni yaptiklarinin ve Kibris konusunu milli bir dava olarak gördüklerinin altini çizdi.

Özersay, Kibris Türkü için son derece önemli olan, yüreginde yer edinmis Mustafa Kemal Atatürk'ün partisi CHP'yi Meclis'te misafir etmekten memnuniyet duyduklarini kaydetti.

Kiliçdaroglu, daha sonra sirasiyla Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Baskani Cemal Özyigit ve Basbakan Yardimcisi, Ekonomi ve Enerji Bakani ve Yeniden Dogus Partisi Genel Baskani Erhan Arikli ile Turizm Bakani ve Demokrat Parti Genel Baskani Fikri Ataoglu ile Meclis'te bir araya gelerek fikir alisverisinde bulundu.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'na ziyaretinde CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Istanbul Milletvekili Erdogan Toprak, Genel Baskan Basdanismani Ünal Çeviköz ve Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas eslik etti.

Kaynak: AA