ABD Ordusunun Afganistan'da Muhtemel Hava Saldirilari Için Yetki Talebinde Bulunacagi Iddiasi

ABD Savunma Bakanliginin (Pentagon), Taliban'in Afganistan'da Kabil veya diger büyük sehirleri ele geçirme girisimlerine karsi gruba hava saldirisi düzenlemek üzere ABD Baskani Joe Biden'dan yetki talebinde bulunacagi iddia edildi.

Biden yönetimi, çekilme tartismalari basladigindan beri çekilme ile birlikte ABD'nin Afganistan'daki tüm askeri operasyonlarinin bitirilecegini ve sadece ülke disindan Afganistan'da tehdit teskil edecek terör örgütlerine yönelik hava saldirilari için bazi hava unsurlarinin hazirda bekletilecegini ifade ediyor.

Ancak New York Times gazetesinin üst düzey ABD'li yetkililere dayandirdigi haberinde, askeri yetkililerin Biden'in çekilme planini esneterek, Afganistan'da Taliban'in büyük sehirleri ele geçirmesine karsi örgüte hava saldirilari düzenleme seçenegi için yetki talebinde bulunacagi iddia edildi.

Henüz bu konuda verilmis herhangi bir karar bulunmadigi belirtilen haberde, Kabil'in aniden düsmesi ya da ABD veya ortaklarindan herhangi birinin baskentteki diplomatik misyonunun bir tehditle karsi karsiya kalmasi durumunda ABD savas uçaklari ve silahli insansiz hava araçlarinin devreye girme seçenegine sicak bakildigi öne sürüldü.

Pentagon, AA muhabirinin bu konudaki sorularina, ABD hükümeti içerisindeki görüsmelerin gizliligini gerekçe göstererek yanit vermekten kaçindi.

Bu tür bir hava saldirisi ABD Baskani Biden'in onay ve talimati ile mümkün olsa da bunu bölgede ABD güçleri olmadan ve Afgan hava üsleri kullanilmadan sürdürmenin oldukça zor olacagi belirtiliyor.

Washington'da uzunca bir süredir ABD'nin çekilmesi durumunda Afgan ordusunun Taliban'a karsi dayanamayacagi ifade ediliyor.

Bu kaygilara ragmen ABD, 20 yilin ardindan Afganistan'in tamaminda Afgan ordusunun kontrolünü saglamadan çekiliyor.

29 Subat 2020'de ABD yönetimi Katar'in baskenti Doha'da Taliban ile yaptigi anlasma kapsaminda 1 Mayis 2021 itibariyla tüm askerlerini Afganistan'dan çekmeyi taahhüt etmisti.

Ancak 20 Ocak 2021'de göreve gelen Biden, çekilmenin 1 Mayis tarihine yetismeyecegini duyurmus daha sonra ise 11 Eylül'ün yil dönümüne kadar çekilmenin tamamlanacagini açiklamisti.

Kaynak: AA