Haramidere'de Suyun Farklı Renklerde Akmasına Tekstil Yıkama İşletmesinin Yol Açtığı Belirlendi

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Esenyurt Haramidere'de suyun farklı renklerde akmasına bir tekstil yıkama işletmesinin yol açtığını tespit etti.

Haramidere'nin mart ayından itibaren kirli ve farklı renklerde akmasının ardından yapılan şikayetler üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü incelemelerini tamamladı. İncelemede, deredeki renkli suyun kaynağının yakınlarda bulunan bir tekstil yıkama işletmesi olduğu belirlendi.

İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ekipler tarafından hem deşarj noktasından hem de atık su deşarjının muhtemel sebebi olan işletmeden atık su numuneleri alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuvarına karşılaştırma test yapılması amacıyla gönderilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde renkli suyun kaynağının, deşarj noktasının birkaç yüz metre yakınında bulunan tekstil yıkama işletmesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Söz konusu işletmeden kaynaklı atık suların ön arıtmadan geçirilerek İSKİ hattına verildiği fakat işletmenin İSKİ Genel Müdürlüğünden almış olduğu 'Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı' bulunmadığı anlaşılmıştır." denildi.

İSKİ’nin çalışmasında, bölgede bulunan altyapıya ait kot farkı sebebiyle deşarj noktasından akan atık suyun sadece bu işletmeden kaynaklandığının tespit edildiği, sorunu gidermek için ekiplerin çalışmalara başladığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İşletmenin ÇED görüşü olmadan faaliyet göstermesi nedeniyle İl Müdürlüğümüzce faaliyet durdurma konulu idari yaptırım kararı uygulanmıştır. Fakat Esenyurt Belediyesi yetkililerince yapılan görüşmede, işletmenin ilgili mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldığı yönünde bilgi şifahen tarafımıza iletilmiştir. Söz konusu firmanın atık suyunun bu noktaya gelmesinde İSKİ Genel Müdürlüğünün sorumluluğu olduğundan altyapının bir an önce tamamlanması için İSKİ Genel Müdürlüğüne 04.05.2021 tarihli yazımız gönderilmiştir."

Kaynak: AA