'Ülkemizin Afrika Siyaseti, Ileri Derecede Saglamlasma Ve Olgunlasma Evresine Girmis Durumdadir'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Ülkemizin Afrika siyaseti, ileri derecede saglamlasma ve olgunlasma evresine girmis durumdadir” dedi.

'Ülkemizin Afrika Siyaseti, Ileri Derecede Saglamlasma Ve Olgunlasma Evresine Girmis Durumdadir'


Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Tanzanya Birlesik Cumhuriyeti Büyük Elçiligi tarafindan düzenlenen Tanzanya Milli Günü Etkinligi’ne katildi.

Ankara’da düzenlenen etkinlikte konusan Bakan Karaismailoglu, “Tanzanya halkinin 9 Aralik 1961 tarihinde sömürgecilige karsi mücadelesinde galip gelerek bagimsizligini kazanmasinin dogal bir sonucu olarak alevlenen bu bagimsizlik duygusu günümüze kadar ayni siddetle varligini sürdürmüstür. O günden beri özgürlük, adalet, iç ve dis baris, siyasi istikrar, ekonomik ve sosyal kalkinma ile refaha erisme yolunda emin adimlarla ilerleyen Tanzanya, bölgede ve dünyada öne çikan güvenilir bir ülke haline gelmistir. 2017 yilinda Ankara’da Tanzanya Büyükelçiliginin açilmasi, dostluk ve is birligi üzerine insa edilen iliskilerimiz açisindan önemli bir dönüm noktasidir. Cumhurbaskanimizin 2017’de Tanzanya’ya yapmis oldugu tarihi ziyaret, iliskilerimizde çok önemli bir dönüm noktasi teskil etmekle beraber ortakligimiz ve is birligimiz temelinde somut, gelecege yönelik ve yeni bir rota çizilmesini saglamistir. Cumhurbaskanimizin ziyareti sirasinda alinan kararlar dogrultusunda, iki ülke arasindaki iliskiler ülkemizin faydalanmaya devam ettigi ikili siyasi iliskilerden ekonomik ve ticari is birligine, savunmadan kültür, spor ve saglik gibi birçok alanda gelisme göstermistir” diye konustu.



Türkiye’deki isadamlarinin Afrika’ya yaptiklari dogrudan yatirimlarin toplam degerinin 6 milyar dolari astigini aktaran Bakan Karaismailoglu, “Ülkemizin Afrika siyaseti, ileri derecede saglamlasma ve olgunlasma evresine girmis durumdadir. 2002’de Afrika’da bulunan Büyükelçiliklerimizin sayisi yalnizca 12 iken bugün, bu sayi 43’ü bulmustur. Önümüzdeki dönemde bu sayiyi 49’a çikarmayi hedefliyoruz. Ankara’da bulunan Afrika Büyükelçiliklerinin sayisi 2008’de 10 iken bu sayi 2021’de 37’ye yükselmistir. Afrika Kitasi ile aramizdaki ticaret hacmi 2003’de 5.4 milyar Amerikan dolari iken bu miktar 2020’de 25,3 milyar Amerikan dolarina çikmistir. Ülkemiz is adamlarinin Afrika’ya yaptiklari dogrudan yatirimlarin toplam degeri 6 milyar dolari asmistir. Hatta Afrika’da, ülkemiz müteahhitlerince gerçeklestirilen projelerin hacmi 77 milyar dolari asmistir” seklinde konustu.



Etkinlik kapsaminda is insanlari ve çesitli sivil toplum kuruluslari üyeleri bir araya gelirken Tanzaya’ya ait geleneksel kiyafetler ve yiyecekler tanitildi. Tanzanya Folklor ekibi, yerel müzik aletleriyle geleneksel danslarini ve gösterilerini sergiledi.

(Hidayet Türkyilmaz /IHA)
Kaynak: İHA