Avusturya'da Kovid-19 Asi Zorunlulugu Için Yasa Tasarisi Hazirlandi

Asi zorunluluguna uymayanlar, 3 bin 600 avroya kadar para cezasina çarptirilabilecek.

Avusturya’da iktidardaki merkez sag Halk Partisi (ÖVP) ve Yesiller Partisi koalisyon hükümeti, Subat 2022’de geçerli olmasi öngörülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asi zorunlulugunun yasallasmasi için ilk adimi atti.

Saglik Bakani Wolfgang Mückstein, beraberindeki bakanlar ve muhalefet parti temsilcileriyle düzenledigi basin toplantisinda, asi zorunluluguna yönelik hazirlanan yasa tasarisini kamuoyuyla paylasti.

Mückstein, tasarinin 10 Ocak’a kadar meclisin hukuk komisyonu tarafindan incelenecegini, subat basinda da meclisten geçerek yürürlüge girmesinin beklendigini söyledi.

- Gebeler asi zorunlulugundan muaf

Asi zorunlulugunun Avusturya’da ikamet eden 14 yas üstü herkesi kapsadigini kaydeden Mückstein, hamile ve saglik sorunlari nedeniyle asi yaptiramayanlarin zorunluluktan muaf tutulacagini bildirdi.

- 3 bin 600 avro para cezasi

Mückstein, her 3 ayda bir asi kontrolü yapilacagini belirterek, asi yaptirmayanlarin ve sahte asi muafiyet belgesi hazirlayan doktorlarin 3 bin 600 avroya kadar para cezasina çarptirilabilecegini ifade etti.

- Asiri sagin disinda muhalefet de destek veriyor

Muhalefetten Yeni Avusturya Partisi (NEOS) Genel Baskani Beate Meinl-Reisinger de asi zorunluluguna yönelik düsüncelerinin degistigini dile getirerek, bu zamana kadar asi zorunluluguna karsi oldugunu ancak asi yapilmasi için yürütülen bütün kampanyalarin istenilen sonucu vermedigini animsatti.

Reisinger, sert önlem ve kisitlamalarin belirli bir süre için etkili oldugunu, sonrasinda yeniden salgina iliskin durumun olumsuz yönde gelistigini kaydederek, "aç-kapa döngüsünden" kurtulmak için asi zorunlulugundan yana oldugunu söyledi.

Öte yandan ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) de asi zorunluluguna destek verirken, Kovid-19 kisitlamalarina karsi çikan asiri sagci Özgürlük Partisi (FPÖ) ise tasarinin yürürlüge girmesi durumunda düzenlemeye karsi hukuki mücadele verecek vatandaslara destek olunacagini açikladi.

Son 24 saatte 4 bin 437 yeni vakanin görüldügü Avusturya’da, toplam vaka sayisi 1 milyon 217 bin 436’ya yükseldi. Salgin nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi 32 artisla 13 bin 11’e çikti.
Kaynak: AA