ABD'de Silahli Lise Saldirisinda Aileler Okula 200 Milyon Dolarlik Tazminat Davasi Açti

NEW YORK – ABD'nin Michigan eyaletindeki Oxford lisesinde 4 kisinin hayatini kaybettigi silahli saldirida iki aile, saldirida hayatini kaybeden her bir yakini için okul yönetimine 100 milyon dolarlik tazminat davasi açti.

Detroit’teki federal mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, Oxford lisesi okul yönetiminin yeterli tedbir almadigi için silahli saldiriyi önleyemedigi ve ögrencileri koruyamadigi iddia edildi.

Silahli saldiriyla ilgili olarak simdiye kadar okula yönelik açilan ilk hukuk davasi oldugu düsünülen dilekçede, Oxford okul bölgesi ve baskani, Oxford Lisesi müdürü, bazi ögretmenler ve okul çalisanlari saldiridan sorumlu tutuldu.

Ailelerin avukati Geoffrey Fieger, okuldaki yetkilileri, zanli Ethan Crumbley’in saldiri günü masasina bir silah, yarali bir insan ve "Yardim edin" mesaji yazdigini gördügü halde disiplin cezasi vererek okuldan uzaklastirma konusunda ihmalkar davranmakla suçladi.

- Oxford Lisesindeki saldiri

Michigan’daki Detroit sehrinin yaklasik 50 kilometre kuzeyindeki Oxford Lisesi'nde 30 Kasim'da ögle saatlerinde yari otomatik silahla yapilan saldirida 4 kisi hayatini kaybetmis, 7 kisi yaralanmisti.

Saldiridan sonra ayni okulda ögrenci olan 15 yasindaki zanli Ethan Crumbley yakalanip gözaltina alinmis, savcilik tarafindan 4 birinci derece cinayet ile ölüme neden olan terörizm suçlamalarindan yetiskin olarak yargilanacagi duyurulmustu.

Zanlinin anne ve babasi Jennifer ve James Crumbley de ihmal nedeniyle saldirida payi oldugu gerekçesiyle gözaltina alinmis, 4 kez taksirle adam öldürme suçlamasi yöneltilen çiftin her birine 500 bin dolar kefalet konulmustu.

Savcilik, suç aletinin babasi tarafindan saldirganin yaninda satin alindigini, annesinin bir sosyal medya gönderisinde silahtan "ogullarinin Noel hediyesi" olarak söz ettigini ve silahin kilit altinda tutulmadigini açiklamisti.

Kaynak: AA