Güney Kore Ve ABD, Kore Savasi'ni Sona Erdirecek Bildiri Taslaginda Anlasti

Güney Kore, ABD ile Kore Savasi'ni resmen sona erdirecek bildiri taslagi üzerinde anlasmaya vardigini açikladi.

Yonhap'in haberine göre, Disisleri Bakani Chung Eiu-yong, gazetecilere verdigi demeçte, ülkesinin ve ABD'nin savasi sona erdirmenin önemi konusunda hem fikir oldugunu belirtti. Chung, iki ülkenin savas sonu bildirgesinin taslak metni üzerinde fiilen bir anlasmaya vardigini kaydetti.

ABD Disisleri Bakanligi sözcüsü ise kendilerinin Kuzey Kore ile diyalog ve diplomasi yoluyla Kore Yarimadasi'nda kalici barisi saglamaya kararli olduklari mesajini verdi. Sözcü, ABD'nin, müttefiklerinin ve konuslandirilmis güçlerinin güvenligini artiran somut ilerlemeler saglamak için pratik bir yaklasimin parçasi olarak Kuzey Kore ile iliski kurmaya devam edeceklerini ifade etti.

Güney Kore Devlet Baskani Moon Jae-in 13 Aralik'ta ABD, Çin ve Kuzey Kore’nin, Kore Savasi'ni resmen bitirmek konusunda prensipte anlastiklarini açiklamisti.

Kuzey Kore Disisleri Bakan Yardimcisi Ri Thae Song da eylülde yaptigi açiklamada, Pyongyang yönetiminin ABD'nin "düsmanca politikasina" son vermedigi sürece resmi bir savas sona erdirme girisimlerini kabul etmeyeceklerini duyurmustu.

- Kore Savasi

Japonya, 1910'da ilhak ettigi ve 1945'e kadar yönettigi Kore Yarimadasi'ndan 2. Dünya Savasi'nin sona ermesiyle geri çekilirken yarimadada 1945'te kurulan iki hükümet, 1948'e kadar karsilikli olarak "birbirine katilma" çagrisi yapmisti. Çagrilarin sonuç vermemesi üzerine Kuzey ve Güney, ayri ayri kendi devletini kurmustu.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), BM güçlerini, Kuzey Kore isgalini sonlandirmak için Kore'ye göndermeye onay vermesi üzerine Türkiye de BM tarafinda savasa katilma karari almisti.

Savasta, Güney Kore'de 40 bin 670'i BM askeri, 137 bin 899'u Kore askeri olmak üzere 178 bin 569, Kuzey Kore'de ise 508 bin 797 asker hayatini kaybetti.

Kore Savasi'nda 36 bin 940 askerini yitiren ABD, "en çok kayip veren ülke" oldu. ABD'yi 1078 kayipla Ingiltere izledi.

1950 yilindan 1953 yilina kadar süren Kore Savasi, baris anlasmasiyla degil bir ateskesle sona erdirilmisti.

Iki taraf arasinda kalici bir baris anlasmasi imzalanmadigi için Güney Kore ve Kuzey Kore söz konusu tarihten beri teknik olarak hala savasta bulunuyor.

Kaynak: AA