Kis Turizminin 'Parlayan Yildizi' Palandöken Yeni Sezonda Iddiali

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen: 'Palandöken ve Konakli kayak merkezleri, Türkiye'nin ve Avrupa'nin en önemli kayak merkezleri arasindadir. Bu kayak merkezleri iyi degerlendirildiginde sehrimize büyük getirisi olacak' 'Palandöken Dagi'miza kayak için gelen yerli ve yabanci turist sayisi her geçen yil artiyor. Insallah bu yil büyük bir turist patlamasi bekliyoruz çünkü kayak alanlarimiz gerçekten fevkalade'

MUHAMMET MUTAF - Türkiye'nin gözde kayak merkezlerinden Palandöken, kayagin yaninda sundugu farkli aktivitelerle macera tutkunlarina heyecan yasatiyor. Palandöken'de yeni kayak sezonunda yerli ve yabanci turist sayisinda ciddi artis hedefleniyor.

Erzurum Büyüksehir Belediyesi ile belediyenin istirak sirketlerinden Ejder Kayak Merkezleri AS'nin girisimiyle kis turizminin önemli mekanlarindan olan Palandöken Kayak Merkezi, her geçen yil artan turist sayisiyla kayakseverlerin tercihleri arasinda yer aliyor.

Erzurum, dünyanin önemli kis turizm merkezleri arasinda gösterilen 3200 rakimli zirvesiyle, Palandöken Kayak Merkezi'nin yenilenen yüzüyle maceraseverlere farkli aktiviteler sunuyor.

Kayak, snowboard ve kizak keyfinin yani sira belediyenin tesisleri devraldiktan sonra Palandöken'e kazandirdigi buz duvari, snow park, dev salincak, zipline, yamaç parasütü, insan sapani, gece kayagi ve lastik raftingi ile macera sporlari gibi adrenalin dolu etkinlikler, macera tutkunlarina keyifli anlar yasatiyor.

Kis turizminin "parlayan yildizi" olan ve bir süre önce kayak sezonunu açan Palandöken, havalimanina 20, kent merkezine ise sadece 4 kilometre uzakligiyla ziyaretçilerine kolay ulasim imkani sunuyor.

Hizmetleriyle turistlere farkli heyecanlar yasatan merkeze, Türkiye'nin yani sira Iran, Rusya, Italya, Ukrayna, Azerbaycan, Ingiltere, Suriye, ABD, Almanya, Fransa, Hollanda, Libya, Irak, Suudi Arabistan ve Çin'den turistler geliyor.

Bir çogu Palandöken'de bulunan toplam 20 otelde yaklasik 4 bin 100 kisinin misafir edilebilecegi kentte ayrica Palandöken'deki bungalov evlerde de turistler agirlaniyor.

- Palandöken 56 pistiyle misafirlerine hizmet veriyor

Her yil çok sayida yerli ve yabanci turist agirlayan kayak merkezinde, 1,1 ile 14 kilometre arasinda degisen uzunluk ve zorluk derecesinde 56 pist bulunuyor.

Saatte 24 bin kisi tasima kapasiteli 19 lift bulunan merkezde, saatte 2 bin 400 metreküp kar yapabilen 400 suni kar makinesi mevcut.

Güvenlik için kamera sistemleriyle sürekli izlenen merkezde, 17 GAZEX makinesiyle kar yagisinin ardindan suni çiglar olusturularak çig olusmasina engel olunarak kayakseverlere güvenli kayak yapma imkani saglaniyor.

Pistler etrafinda jandarma arama kurtarma timleri ile gerekli güvenlik önlemleri alinan dagda, kis dagcilik egitimini tamamlamis 20 kisilik arama kurtarma timi de olasi sorunlara karsi önlem aliyor.

Geçen yil yeni tip koronavirüs dolayisiyla yerli ve yabanci turist sayisinda azalma yasanan Palandöken'de yeni sezonda turist sayisinda ciddi artis bekleniyor.

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, AA muhabirine, Palandöken'i Erzurum için nimet olarak gördüklerini söyledi.

Palandöken ve Konakli kayak merkezleri için ne gerekiyorsa yapma gayretinde olduklarini anlatan Sekmen, "Palandöken ve Konakli kayak merkezleri, Türkiye'nin ve Avrupa'nin en önemli kayak merkezleri arasindadir. Bu kayak merkezleri iyi degerlendirildiginde sehrimize büyük getirisi olacak. Bunun için elimizden geldigince Palandöken Dagi'na ve Konakli Kayak Merkezi'ne önem atfediyoruz." dedi.

- "Yeni pistler açtik, eski pistleri elden geçirdik"

Sekmen, Palandöken Dagi'ndaki idareyi 15 Temmuz 2016'da devraldiklarini hatirlatarak, sunlari dile getirdi:

"Bu kayak merkezini devraldigimizda hakikaten birçok tesis bakimindan sikintilar vardi, sosyal tesis ihtiyaçlari, telesiyej, teleferik ve gondol sisteminin çalistirilmasi gibi. Bunlar için ekipler olusturduk ve arizalarin giderilmesi noktasinda önemli tecrübe kazandik. Yeni pistler açtik, eski pistleri elden geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Vatandaslarimizin ilgisini çeksin diye uzun atlama, yüksek atlama ve orada farkli eglence merkezleri olusturma gayretindeyiz. Tesislerimizi elden geçirdik. Burada zaman zaman kar yagisinda gecikmeler oluyor, bunun için mevcut göl ve göletlerimizi elden geçirdik, su kanallarini getirerek burada su birikimini gerçeklestirdik çünkü suni karlama yapmak için mutlaka bu suya ihtiyaciniz var. Suni karlama yapmak için oradaki siprekterleri elden geçirdik, yeniledik ve yenilerini ekledik."

Kayak merkezinde kar yagmadigi dönemlerde sezonu erken açabilmek için bir önceki yilin karini depolamaya basladiklarini anlatan Sekmen, bu karlari yeni sezonda pistlerin altina serdiklerini ve bu konuda basarili olduklarini kaydetti.

Sekmen, merkezde güvenlik önlemleri aldiklarini anlatarak, "Palandöken'e arama kurtarma ekipleri yetistirdik, zaman zaman buralarda bazi sikintilar yasanabiliyor, kaybolan insanlar olabiliyor. Bütün dagin gözetimini yapiyoruz. 100'ün üzerinde kamerayla bir noktadan dagin denetlenmesi ve gözetlenmesi yapiliyor. Kar yagdiginda her sabah bir patlatma yapiyoruz, çig olusabilecek yerleri patlatarak çigin önlenmesi için gereken tedbirleri alip kayak baslamadan önlemleri almis oluyoruz." diye konustu.

- "Böyle bir kayak merkezi bulmak mümkün degil"

Palandöken'in avantajlarina vurgu yapan Sekmen, söyle devam etti:

"Palandöken Dagi'miza kayak için gelen yerli ve yabanci turist sayisi her geçen yil artiyor. Insallah bu yil büyük bir turist patlamasi bekliyoruz çünkü kayak alanlarimiz gerçekten fevkalade. Hava ulasimi çok kolay. Dünyanin birçok yerinde kayak merkezine ulasmak için uçaktan indikten sonra 6 saate kadar gidilen yerler var. Ben Japonya'da bir kayak merkezinde yarisa gittim, Tokyo'dan kayak merkezine ulasmak için 4 saat yol gittik ama Erzurum'da havaalanina indikten 15 dakika sonra Palandöken, yarim saatte Konakli Kayak Merkezi'ndesiniz. Kar kalitesi ve pistlerin uzunlugu olarak böyle bir kayak merkezi bulmak mümkün degil. Bizde birçok yerde olmayan gece aydinlatmasi var, Palandöken'de saat 21.00-22.00'a kadar gece kayagi yapabilirsiniz."

Türkiye'de hava sartlari ve kardan dolayi kayak sezonunun en erken Erzurum'da açildigina dikkat çeken Sekmen, suni karlama, depolanan kar ve kar yagisiyla pistleri kayak için erkenden hazirladiklarini söyledi.

Sekmen, Palandöken'deki hedeflerine iliskin "Bundan sonra iki hedefimiz var. Birincisi kayak pistlerini sürekli uzatmak ve Palandöken ile Konakli kayak merkezlerini orta vadede birlestirmek. Ikincisi ise sehir merkezinden Palandöken Dagi'na gondol yaparak sehir merkezinden insanlarimizin arabayla degil gondolla Palandöken'e çikmalarini hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA