Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Necip Fazil Ödülleri Fikir Ve Sanat Dünyamizin Zorbalarina Karsi Açilmis Bir Bayraktir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Necip Fazil Ödülleri Töreni’nde yaptigi konusmada, “Bu ödüller kendileri disinda hiç kimseye var olma hakki tanimayan fikir ve sanat dünyamizin zorbalarina karsi açilmis bir bayraktir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Atatürk Kültür Merkezi’nde bu yil 8.’si düzenlenen Necip Fazil Ödülleri Töreni’ne katildi.

Törene Cumhurbaskani Erdogan’in yani sira Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya da katildi.

Cumhurbaskani Erdogan burada yaptigi konusmada, geçen yil pandemi nedeniyle ödüllerin verilemedigini belirterek, “Üstadin aziz hatirasina hürmeten baslattigimiz Necip Fazil Ödülleri’nde artik 8. seneyi geride birakiyoruz. 8 yillik süre zarfinda ülkemizin kültür, sanat ilim hayatina önemli katkilar yapan pek çok saygin isme ödül verdik. Alim, sanatçi, sair ve münevverlerin hayattayken kiymetinin bilinmesini ödül verilenlere baktigimizda daha iyi anliyoruz. Ödül takdim ettigimiz 2 büyük gönül insanini maalesef ebedi aleme ugurladik. Nuri Pakdil ve Prof. Dr. Teoman Durali arkalarinda biraktiklari eserler dolayisiyla onlarin amel defterlerinin kapanmadigina inaniyoruz. Rabbim mekanlarini cennet, makamlarini âli eylesin” dedi.



“Üstat korkmadi, korkutulamadi, çünkü o dava insaniydi”

Necip Fazil’i da rahmetle andigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “80 yillik çileli ömrü boyunca bu ülkenin düsünce ufkunu genisleten üstat Necip Fazil’i da rahmetle aniyoruz. Üstadin izini süren güçlü bir düsünce ve edebiyat damarinin bugün de ülkemizde ruhlari temizledigini memnuniyetle görüyoruz. Üstat korkmadi, korkutulamadi. Çünkü o dava insaniydi. Üstat en basit bir yerde geri vitese takanlardan degildi. Dimdik ayakta yoluna devam edenlerdendi. Bu ödüller ayni zamanda üstadin davasina, mücadelesine samimiyetle ve sadakatle bagli kaldigimizin bir göstergesidir. Bu ödüller ayrica milletimizin ruh kökünü diri ve ayakta tutma çabamizin da timsalidir. Bu süreç içerisinde üstadin degerli evlatlarindan Mehmet Bey’e çok tesekkür ediyorum” dedi.



“Bu ödüller kendileri disinda hiç kimseye var olma hakki tanimayan fikir ve sanat dünyamizin zorbalarina karsi açilmis bir bayraktir”

Cumhurbaskani Erdogan konusmasinin devaminda, “Bu ödüller kendileri disinda hiç kimseye var olma hakki tanimayan fikir ve sanat dünyamizin zorbalarina karsi açilmis bir bayraktir. Ilim ve fikir yoksunu bu zorbalarin ilk günden itibaren üstat Necip Fazil’i ve ödülleri dillerine dolamalarinin sebebi budur. Yillardir al gülüm ver gülüm islettikleri tezgahlari dagilmistir. Sadece Atatürk Kültür Merkezi’nin insa sürecinde sergilenen rezillikler bu zihniyetin gerçek yüzünün milletimiz tarafindan görülmesini saglamistir. Türkiye’nin ilim, kültür ve sanat hayatina katki saglayan herkes bu ülkeye büyük bir hizmette bulunmaktadir. Biz de bu hizmetlerin bilinmesi için gayret gösteriyoruz. Ödül jürisindeki degerli hocalarimiz bu yil da farkli dillerde 7 kiymetli ismi listeye aldilar. Listemizin ilk sirasinda siir ödülü yer aliyor. 2021 Necip Fazil siir ödülünü Mustafa Aydogan’a takdim ediyoruz. Hikaye ve roman alaninda ise ‘Asla Pes Etme’, ‘Hatirli Yara’, ‘Kar Makami’ gibi eserleri edebiyat dünyamiza kazandiran Mukkader Gemici’yi görüyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, degisimin hayatin gerçegi oldugunu söyleyerek, “Ancak degisimle yozlasma arasinda keskin bir fark vardir. Insanlik son 2 asirda dejenerasyon yasadi. Insani insanin kurdu olarak gören hastalikli yaklasim, altta kalanin cani çiktigi bir sistem insa etti. Beyaz adam, vahsi toplumlara sözde medeniyet götürme iddiasiyla insanlik tarihinin en büyük soykirimlarina imza atti. Pek çok yerde tarihin en vahsi cinayetleri islendi. Son iki asirda yasadigimiz birçok sorunun gerisinde insani fitratindan koparip metalastiran bu anlayis oldu. Ilim, hikmet, ahlak ve adalet temelleri üzerine kurulan Islam medeniyeti, dünyayi güzellestirmeyi ve bütün mahlukat için daha yasanilabilir hale getirmeyi gaye ediniyor. Islam düsüncesindeki kiymetli eserleriyle fikir dünyamizi zenginlestiren Tahsin Görgün hocamizi tebrik ediyor, bu yilki Fikir-Arastirma ödülünü kendilerine takdim ediyoruz” seklinde konustu.



“Necip Fazil ‘Ayasofya mutlaka açilacak’ derken meydandan gençlige hitap ediyordu, Bu imanin gür sadasiydi ve bu da bize nasip oldu”

“Necip Fazil ‘Ayasofya açilacak, Ayasofya mutlaka açilacak’ derken meydandan gençlige hitap ediyordu. Bu imanin gür sadasiydi. Ve bu da bize nasip oldu, Ayasofya açildi” diyen Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

“Rahmetli Sezai Agabey’in dedigi gibi ‘kaderin üstünde bir kader vardir’. Kaderin üstündeki kaderi hem gördük hem yasadik ve Ayasofya açildi. O benim de içinde bulundugum kusagin mürsidiydi. Üstat Necip Fazil varligiyla koca bir neslin kaybolup gitmesine de engel oldu. Gençlerin okumasindan, arastirmasindan daima mutlu olmustur. Biz de her sene üstadin bu hayalini, en azindan edebiyat alaninda gerçege dönüstürmeye çalisiyoruz.”

Cumhurbaskani Erdogan, ödül alan isimleri açiklamasinin ardindan hatira fotografi da çektirdi.
Kaynak: İHA