Yarali Yaban Hayvanlari, Van'daki Rehabilitasyon Merkezinde Iyilestiriliyor

Van, Mus, Hakkari ve Bitlis'te çesitli nedenlerle yaralanan, bilinçsiz avcilar tarafindan vurulan nesli koruma altindaki hayvanlar, Yüzüncü Yil Üniversitesi Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Hastanesinde tedavi ediliyor Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan: 'Bu yil 11 aylik sürede 360 yaban hayvanini tedavi ettik. Bu hayvanlardan yüzde 70'inin rehabilitasyonunu tamamlayip dogaya salinmasini sagladik'

MESUT VAROL - Van'da bu yil bilinçsiz avlanmanin hedefi olan, çesitli nedenlerle yaralanan ve bitkin düsen 360 yaban hayvani, Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi edildi, birçogu dogal yasam alanina birakildi.

Yüzüncü Yil Üniversitesi bünyesinde 9 yil önce kurulan merkez, tam donanimli ameliyathaneleri, röntgen odalari ve son sistem cihazlariyla avcilarin vurdugu ya da insanlarin bitkin halde buldugu hayvanlar için tedavi kapisi oldu.

Bitlis, Mus ve Hakkari'de Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü ile polis ve jandarma hayvan durum izleme (HAYDI) ekiplerince getirilen hayvanlarin yeniden hayat buldugu merkezde, tedaviler veteriner hekimler tarafindan titizlikle yapiliyor.

Tedavilerinin ardindan rehabilitasyon süreci baslatilan hayvanlardan durumu iyi olanlar dogal yasam alanlarina birakiliyor, dogaya salinma imkani bulunmayanlar da merkezde olusturulan alanda barindiriliyor.

Bu yil çesitli nedenlerle yaralanan, bilinçsiz avcilar tarafindan vurulan 360 yaban hayvanin tedavisinin yapildigi merkezde, bu hayvanlarin büyük bölümü dogal yasam alanlarina birakildi.

Geçen hafta kaçak avcilarin vurdugu 4 sahin, 2 puhu ve kerkenez kusu, Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ve ekibince tedavi edildi.

- Yüzyilda bir görülen yakali toy kusu sagligina kavustu

Prof. Dr. Aslan, AA muhabirine, Van Gölü Havzasi'ndaki yaban hayatiyla ilgili bütün sorunlarla yakindan ilgilendiklerini söyledi.

Yaban hayatinin korunmasi için kentteki çesitli kurumlarla isbirligi yaptiklarini anlatan Aslan, "2020'de merkezimize 300'ün üzerinde hayvan geldi. Bu hayvanlarin yüzde 10'u nesli tehlikede olan ya da çok az görünen hayvanlardi. Yüzyilda bir görülen yakali toy kusu da bunlardan biriydi. Bunlari tedavi ederek yeniden dogal yasam alanlarina biraktik." dedi.

Yaban hayvanlarinin avlanmasinin önlenmesine yönelik bilinçlendirme çalismalari da yürüttüklerini belirten Aslan, sunlari kaydetti:

"Yakali toy, dikkuyruk, vasak, kerkenez, dogan, puhu gibi kuslarin nesli tehlikede. Bunlari tedavi ederek yasamalarini sagliyoruz. Bu yil 11 aylik sürede 360 yaban hayvanini tedavi ettik. Bu hayvanlardan yüzde 70'inin rehabilitasyonunu tamamlayip dogaya salinmasini sagladik. Hiç görmedigimiz hayvanlari bu yil tedavi ettik. Milletimiz artik daha duyarli davraniyor, yarali hayvani gördüklerinde hemen bize ulastiriyor. Yaban hayvanlari ölü de olsa getirip kayit altina aliyoruz. Trafik kazalarinin oldugu bölgelerde levha çalismasi yapiyoruz. Yaban hayvanlarinin yasam alanlarinin bozulmamasina ve güvenliginin saglanmasina yönelik çalisma yürütüyoruz. Bu sayede bölgemizde daha fazla yaban hayati çesitliligi görülecek. Yaban hayvanlarinin sayisi daha da artacak."
Kaynak: AA