Erzurum'un Manevi Liderlerinden Rasim Baba'nin Belgeselinin Galasi Yapildi
Erzurum’un manevi liderlerinden Rasim Baba’nin hayatini anlatan belgesel film çekildi.

Galada Rasim Baba’nin hayati anlatilarak, Rasim Baba ile hatiralari olan kisilerle yapilan röportajlarin video gösterimi yapildi. Lala Pasa Imam Hatibi Memduh Karsli’nun Kur’an-i Kerim tilavetinin ardindan konusan Mustafa Pilatin, “Ol deyince olduran, gönülleri iman nuruyla dolduran yüce Allah’in adiyla sizleri selamliyorum. Efem Rasim Hazretleri her seyden önce gönül adamiydi. Onun bir derdi vardi, o da kalplerdi. Kalpleri ise Allah, resul, vatan ve millet sevgisini nakis nakis islemek onun en büyük bakisiydi” dedi.
Birikim A.S. Yönetim Kurulu Baskani Fuat Yilmaz ise, “Proje bize ilk geldiginde bizlere iki sey ögretti. Erzurum’da birçok sey var ki bakiyoruz ama onlari göremiyoruz, bakmak ile görmek ayri ayri seyler. Elbette içimizde heyecan olustu ve manevi bir ruh bizleri kapladi, tüm islerimiz yolunda gitti” ifadelerini kullandi.
Sinerji Prodüksiyon ve belgesel yönetmeni Mehmet Erdem Aksoy da, “Böyle kisiler Erzurum için bir degerdir. Erzurum’da böyle bir is için bizlere böyle bir firsat verildigi için çok heyecan duydum ve bu projenin içerisinde olmaya karar verdim. Tereddüt etmeden bu projeyi ekip arkadaslarimla kabul ettim. Bazen acaba basarabilir miyiz diye kendime sordum. Nihayetinde çekimlere basladik. Sunu gördüm manevi bir el veya manevi bir ruh islerimi kolaylastirmak adina sürekli yanimdaydi. Sette isik bazen yeterli olmuyordu, sokak aydinlatmalari çok güzel ambiyans olusturdu ki o isik bizlere rehber oldu” dedi.
Belgesel yazari ve ayri zamanda tiyatrocu Yakup Çaglayan, “Arastirmalara göre Erzurum’da 248 evliya var. Erzurum’da yatan evliyalarin sayisi ise 100’den fazladir. Bir rivayete göre Erzurum’da 70 bin evliyanin yasadigi da söylenmektedir. Insanlarimiz bunlari bilmiyorlar. Bizler Rasim Baba ile bir yola çikalim ve baslayalim dedik. Oyuncularimizin tamami amatör, yapilan isler ise profesyonelce idi” dedi.
Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen de konusmasinda, “Her toplumun bir de manevi liderleri vardir. Bazen biliyoruz, bazen de bilmiyoruz. Bu zatlar toplumlarin birlik ve beraberlik içinde olmalarina vesile oluyorlar” dedi.
Rasim Baba belgesel çekimlerinin izlenmesi ve konusmalardan sonra ödül törenine geçildi.
Rasim Baba kimdir?
Erzurum’un manevi dinamiklerinden Kadir-i Tarikati seyhi olan ve Haci Rasim Baba diye tesmiye edilen Rasim Pilatin, Hicri 1326, Miladi 1904 yillinda Erzurum’un Uzun Ahmet köyünde dogdu. Babasi Hüseyin Efendi, annesi Hatice hanimdir. Dedesi devrinin büyük alim ve mutasavviflarindan Yusuf Efendi’dir. Neslinin Peygamberimizin (s.a.v.) amcasi Hz. Abbas’a dayandigi ceylan derisine yazili bir secere ile kaim oldugu gibi, oglu Haci Mustafa Pilatin tarafindan belirtilmistir. Babasinin vefatindan sonra annesi ve kardesleri ile birlikte seferberlik yillarinda köyden Erzurum’a gelmis ve Kuloglu Mahallesi’nde uzun müddet ikamet etmisler. Rasim Baba (Pilatin), küçük yaslarda Haci Hasii Ali Efendi Hz.’lerinin tekkesine devam etmis ve onun manevi tasavvufuna girmistir. Erzurum Yukari Mumcu Camii’nde bir müddet müezzinlik yapmis, evinin bir kismini dergah yaparak zikirlerini ve derslerini burada vermeye baslamistir. Haci Rasim Baba (Pilatin), 1990 yilinda vefat etmistir. Tuzcu köyü mezarliginda seyhi Haci Hasii Ali Efendi’nin yanina defnedilmistir. Rasim Baba adina yaptirilan Sükrü Pasa Mahallesi Yigit Sokak adresindeki cami 1993 yilinda ibadete açilmistir. Caminin adi Haci Rasim Baba Camii’dir.
