Ayvalik'ta Çevrecilerden Sert Tepki

Balikesir’in Ayvalik ilçesinin Karaayit kirsal mahallesinde bulunan bir demir zenginlestirme maden tesisinin kati atik deposunda geçtigimiz hafta meydana gelen çökme sonucunda yasanilan çevre faciasina çevrecilerden sert tepki geldi.

Ayvalik'ta Çevrecilerden Sert Tepki
Ayvalik Tabiat Platformu bünyesindeki çevrecilerin olayin yasandigi depolama alaninin pasa yiginlarinin önünde gerçeklestirdigi basin açiklamasina; Ayvalik Belediye Baskan Vekili Merih Arslan, Belediye Baskan Yardimcilari; Erkan Karasu, Murat Akiner, Ayvalik Belediyesi Hukuk Danismani Günay Benli, belediye meclis üyeleri, Karaayit Mahallesi Muhtari Bayram Kaçar, Bergama ve Burhaniye Çevre Platformlari, mahalle sakini köylüler ve kalabalik bir vatandas toplulugu da katilimlariyla destek verdi.

Ayvalik Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler ve Karaayit Kirsal Mahallesi Muhtari Bayram Kaçar’in yasanilan çevresel facia ile ilgili yaptiklari açiklamalarin ardindan, eylemde konusan Ayvalik Belediye Baskan Vekili Merih Arslan, “BILFER Madenciligin faaliyetlerini durdurmasi adina Belediye Baskanimiz Mesut Ergin ile birlikte, göreve geldigimiz günden itibaren hukuki süreçler basta olmak üzere, vatandaslarimizla birlikte mücadele ediyoruz. Patlayan havuzlardan baraj suyuna karisan sulardan numuneler aldik. Çevre Il Müdürlügü’ne gönderdik ve gerekli sikâyetimizi yaptik, sonuçlarini hep birlikte görecegiz” dedi.



“Su varliklari titizlikle korunmalidir”

Ayvalik Tabiat Platformu adina basin açiklamasini seslendiren Saadettin Karabulut “Bu baraj; Ayvalik, Altinova, Bergama ve Dikili’deki verimli tarim alanlarini sulamak ve Ayvalik’in içme suyu ihtiyacini karsilamak amaciyla yapilmistir. Su varliklari titizlikle korunmalidir. Karaaayit Köyü’nün meralarina el konularak kurulan zenginlestirme tesisinin Madra Barajina sifir konumdaki açik ocak kismi yillardir ÇED’den muaf olarak isletilmektedir. Maden ocaginin kendisi baraj için büyük tehlike arz etmektedir. Dogal yasamin, sirketlerin kâri ugruna feda edilmesi, kabul edilemez. Bilfer Madencilik’in çevrede meydana getirdigi tahribat tek degildir. Bölgede bulunan 6 tane köyün sularinda yüksek oranda arsenik çikmasi nedeniyle ilçe saglik müdürlügü tarafindan bu sulara içilemez raporu verilmis, kamuoyu baskisi üzerine BASKI tarafindan arsenik aritma sistemi kurulmak zorunda kalinmistir. Arsenigin sulara karismamasi için patlatma-sondaj gibi faaliyetler yürütülmesi gerekmektedir ve ne tesadüftür ki bu köylerin tam merkezinde bu maden vardir.

Madenin olusturdugu gürültü ve toz, Karaayit köylülerini olumsuz etkilemekte, rüzgarli havalarda köy toz baskisi altinda kalmakta, hayvanlar düsük yapmakta ve ölmektedir. Yagisli havalarda yagmur sulari ile atiklar yeralti sularina sizmaktadir. Sürekli genisleyen ve doymak bilmeyen madenin göz koydugu meralar, mera komisyonunun oldubittileri ile köylüden alinarak madenciye tahsis edilmekte, halkin çikarlari degil sirket korunup kollanmaktadir” dedi.

Kaynak: İHA