Stokçuluga Karsi Caydiriciligin Artirilmasini Da Içeren Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

Üretici, tedarikçi ve perakende isletmeler tarafindan piyasada darlik yaratici, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulasmasini engelleyici faaliyetlerde bulunanlara, 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezasi verilecek Oda ve borsa alacaklarinda icra takip islemleri 2023 sonuna kadar durdurulacak Kaçakçilikla Mücadele Kanunu'na aykiri fiillerden dolayi haklarinda kesinlesmis mahkumiyet karari bulunanlara, Sivilastirilmis Petrol Gazlari Piyasasi Kanunu ve Elektrik Piyasasi Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun kapsaminda lisans verilmeyecek.

Üretici, tedarikçi ve perakende isletmeler tarafindan piyasada darlik yaratici, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulasmasini engelleyici faaliyetlerde bulunanlara, 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezasi uygulanacak.

AK Parti Mugla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ve Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoglu ile AK Parti milletvekillerinin imzasini tasiyan Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, Türkiye Denizcilik Isletmeleri Anonim Sirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollari Isletmesi Genel Müdürlügüne ait bazi limanlarin isletme hakki verilmesi/devri yöntemiyle özellestirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yildan az süreli sözlesme süreleri; basvuru gerçeklestirilmesi ve sözlesmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yila kadar uzatilacak.

Ek sözlesmelerde süre uzatimi, ek sözlesme bedeli ve ödeme kosullariyla ilgili konular disinda özellestirme sözlesmesini degistirecek herhangi bir hükme yer verilemeyecek. Ek sözlesmeyle uzatilan süre, yatirim sürelerine eklenemeyecek.

Ek sözlesme bedelinin tespitinde Özellestirme Idaresi Baskanliginca Özellestirme Uygulamalari Hakkinda Kanun hükümleri kapsaminda Sermaye Piyasasi Kanunu'na göre degerleme yapmaya yetkili en az iki kurulus danisman olarak görevlendirilecek.

Özellestirme sözlesmesi bedeli, isletici/alici tarafindan yapilan yatirim tutarlari, kapasite artisi ve özellestirme sonrasinda isletici sirket hisselerinin satisi söz konusu olmus ise bu bedeller ve diger tüm veriler dikkate alinarak, uluslararasi degerleme standartlarina göre hazirlanmis degerleme raporlariyla belirlenen ek sözlesme bedeli, uzatim süresi ve diger konular, Özellestirme Yüksek Kurulunun onayina sunulacak.

Özellestirme Yüksek Kurulunun onayi halinde Özellestirme Idaresi Baskanliginca alici/isleticilere ek sözlesme imzalanmak üzere üç ayi geçmemek üzere süre verilecek. Talep halinde bir defaya mahsus olmak üzere ilk verilen süreyi geçmemek üzere ek süre verilebilecek.

- LPG depolamanin kapsami genisletilecek

Sivilastirilmis Petrol Gazlari (LPG) Piyasasi Kanunu ve Elektrik Piyasasi Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'da yer alan "depolama" taniminin kapsami genisletilecek. Tanimdaki "LPG dagiticilari" ibaresi; "piyasa faaliyetinde bulunanlar" seklinde degistirilecek. Böylece diger lisans sahipleri de kapsama dahil edilecek. Rafinerilerin, rafineri sahasi disinda LPG depolama ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla "depolama" tanimina rafinericiler de eklenecek.

Kaçakçilikla Mücadele Kanunu'na aykiri fiillerden dolayi haklarinda kesinlesmis mahkumiyet karari bulunanlara, LPG Piyasasi Kanunu ve Elektrik Piyasasi Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun kapsaminda lisans verilmeyecek.

Lisans sahibinin tüzel kisi olmasi durumunda söz konusu tüzel kisilikte suçun islendigi tarih itibariyla yüzde 10'dan fazla paya sahip ortaklar ile görevden ayrilmis olan veya halen görevde bulunan yönetim kurulu baskan ve üyelerine, temsil ve ilzama yetkili olanlara lisans verilmeyecek ve bu kisiler lisans basvurusu yapan tüzel kisiliklerde dogrudan pay sahibi olamayacak.

- Yenilenebilir enerjide yerli üretim destegi

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarinin Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçli Kullanimina Iliskin Kanun kapsaminda, 30 Haziran 2021'den sonra isletmeye girecek kapasite artislari, isletmeye giris tarihinden itibaren yerli katki fiyatindan yararlanacak.

Kapatilan ETIBANK ve Türkiye Elektrik Kurumu ile Türkiye Elektrik Iletim AS (TEIAS) ve özellestirilen elektrik dagitim sirketleri adina tapuda tescil edilen ve bu tescil sirasinda geçmiste harç, döner sermaye gibi hizmet bedelleri ödenmis olan mülkiyet ve mülkiyetten gayri ayni haklarin (tesislerin), faaliyet alanlarina göre TEIAS veya Türkiye Elektrik Dagitim AS'ye devri; mükerrer harç, döner sermaye gibi hizmet bedeli ödenmeden saglanacak.

Tescil islemlerine iliskin devir ve tashih islemleri her türlü harç ve döner sermaye hizmet bedelinden muaf olacak.

- Stokçuluga karsi caydiricilik artirilacak

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun'un "ceza hükümleri" baslikli maddesinde degisiklik yapilacak.

Üretici, tedarikçi ve perakende isletmeler tarafindan piyasada darlik yaratici, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulasmasini engelleyici faaliyetlerde bulunanlara uygulanan idari para cezasinin alt ve üst siniri yeniden belirlenecek.

Caydiriciligin artirilmasi amaciyla 50 bin lira olan alt sinir 100 bin liraya, 500 bin lira olan üst sinir ise 2 milyon liraya çikarilacak. Düzenleme 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüge girecek.

- Oda ve borsa alacaklarinda icra takip islemleri 2023 sonuna kadar durdurulacak

Görüsmeler sirasinda AK Parti'li milletvekillerinin kabul edilen önergesiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nda degisiklik yapildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasilatindan alinacak oda paylari ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsalarin, birlige olan aidat borçlari asillari ile Sigortacilik Kanunu uyarinca TOBB'a ödenmesi gereken sigorta eksperleri ve sigorta acenteleri levha aidat borç asillarina iliskin alacaklar bakimindan 31 Aralik 2023'e kadar derdest olan icra ve iflas takipleri duracak, taraf ve takip islemleri yapilmayacak, ihtiyati haciz kararlari icra ve infaz edilmeyecek, yeni icra ve iflas takipleri yapilmayacak, zaman asimi süreleri ile takip hukukuna iliskin süreler duracak. Bu süreler durma süresinin sona erdigi günden itibaren islemeye baslayacak.

Durma süresinin basladigi tarih itibariyla, bitimine 15 gün ve daha az kalmis olan süreler, durma süresinin sona erdigi günü takip eden günden baslamak üzere 30 gün uzamis sayilacak.

???????
Kaynak: AA