Ingiltere'de Avam Kamarasi'ndan Yeni Covid-19 Kisitlamalarina Onay

Ingiltere’de Avam Kamarasi’nda milletvekillerinin oylamasina sunulan ve daha fazla iç mekanda zorunlu maske kullanimini içeren Covid-19 kisitlamalari kabul edildi.

Ingiltere'de Avam Kamarasi'ndan Yeni Covid-19 Kisitlamalarina Onay


Ingiltere’de alt meclis olan Avam Kamarasi’nda milletvekilleri, ülkede yayilan Omicron mutasyonu ve artan Covid-19 vakalari nedeniyle kisaca "B Plani" diye anilan daha siki önlemlere geçis konusundaki yasal düzenlemeler için oy kullandi. Yerel saatle 18.30’da baslayan oturumda milletvekilleri, ülkede zorunlu maske kuralinin daha fazla iç mekani kapsamasi, Covid-19 asi pasaportlarinin büyük mekanlar için uygulamaya konulmasi, Ulusal Saglik Servisi (NHS) çalisanlarina asilarin zorunlu olmasi ve Omicron vakalari ile temasta bulunan kisilerin günlük testler yaparak karantina uygulamamasi konularinda oy kullandi. Açiklanan oylama sonuçlarina göre yeni önlemler arasinda belirlenen daha fazla iç mekanda zorunlu maske kullanimina iliskin karar, 41’e karsi 441 oyla onaylandi. Sonuç ile birlikte ilerleyen günlerde hükümetin maske kullanma zorunlulugu olan mekanlari açiklamasi bekleniyor.

Karara göre restoranlar, barlar ve spor salonlari haricinde çogu halka açik iç mekanlarda maske takmanin zorunlu hale gelmesi bekleniyor.

Asi pasaportu onaylandi

Milletvekilleri oy çogunlugu ile kalabalik gruplarin bir araya geldigi gece kulüpleri gibi eglence merkezleri girislerinde Covid-19 asi pasaportlarinin istenmesine de onay verdi. 126 oya karsi 369 oyla kabul edilen düzenlemeye daha önce en çok Isçi Partisi destek vermisti. Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in partisi olan Muhafazakar Parti ise asi pasaportlarina karsi çikiyordu. Oylama sonucuna göre 101 Muhafazakar Parti milletvekilinin Johnson’a karsi oy kullandigi iddia edildi.

Ilerleyen günlerde halkin kalabalik iç mekanlara girebilmek için 2 doz asi yaptirdiklarini kanitlayan asi pasaportlarini almasi gerekiyor.

Saglik çalisanlarina asi zorunlu oldu

Onaylanan yeni kurallardan bir digeri ise Ulusal Saglik Servisi (NHS) çalisanlarina asilarin zorunlu hale getirilmesi oldu. Söz konusu kural, 100’e karsi 385 oyla kabul edildi. Bu karar ile birlikte saglik çalisanlari islerine devam edebilmek için Covid-19 asisi olmak zorunda.

2 doz asi yaptirip temasli olanlar, yanal akis testi ile karantinadan muaf olacak

Milletvekilleri ayrica, Omicron ya da Covid-19 vakasi ile temasta bulunan 2 doz asilanmis kisilerin 7 gün boyunca hizli sonuç veren yanal akis testi yaptirarak karantinaya girmemesini de oyladi. Karar oy çogunlugu ile kabul edildi.
Kaynak: İHA