DSÖ Açiklamasi Kovid-19'Un Omicron Varyantinin Hafif Semptomlar Göstermesi Salgini Bitirmeyecek

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantinin diger varyantlara kiyasla daha hafif semptomlar göstermesinin salginin bitecegi anlamina gelmedigini bildirdi.

DSÖ Acil Durumlar Programi Direktörü Mike Ryan, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen basin toplantisinda, bazi bilim insanlarinin, "Omicron varyantinin baskin varyant olmasi durumunda salginin erken bitecegi" yönündeki açiklamalarina iliskin, AA muhabirinin sorusunu cevapladi.

Ryan, "Bence bunun dogrudan cevabi, hayir (salgin bitmeyecek)." ifadesini kullandi.

Bununla beraber, Omicron varyantinin Delta varyantina "üstün gelmeye" çalistigina bu rekabetin daha önce de Delta ile Alfa varyanti arasinda yasandigina dikkati çeken Ryan, "Bu konuda alarmda ve uyanik kalmaya devam etmemiz gerekiyor. (Salginin bitecegi konusunda) bir varsayimda bulunamayiz ama (Omicron'a karsi) savunmasiz durumdakileri korumak ve bulasmayi durdurmak için simdi harekete geçebiliriz." dedi.

Ryan ayrica, Omicron varyantinin "zirve yapmasina" sadece "haftalar kaldigini", hükümetlerin ve diger kurumlarin çabalarini "iki, üç ve dört" kez artirmasi gerektigini savundu.

Bazi hükümetlerin Omicron varyantina karsi tüm nüfusa hatirlatici doz uygulama kararini da elestiren Ryan, bu durumun küresel çapta "asi esitsizligini" daha da körükleyecegini ve milyonlarca insanin hayatini riske atacagini kaydetti.

Discovery firmasinin Üst Yöneticisi (CEO) Ryan Noach, eldeki bulgular isiginda Omicron varyantinin diger varyantlara kiyasla çok daha hafif semptomlar gösterdigini ifade etmisti.

Kaynak: AA