Avustralya Her Yil Yüz Milyon Doz Mrna Asisi Üretecek

Avustralya Basbakani Scott Morrison, ülkeyi gelecekteki salginlara karsi korumak amaciyla ABD’li ilaç sirketi Moderna ile yilda yüz milyon doz mRNA asisi üretmek üzere anlasmaya vardiklarini açikladi.

Basbakanligin resmi internet sitesinden yazili açiklama yapan Morrison, Avustralya Federal Hükümeti, Victoria Eyalet Hükümeti ve Moderna’nin ortak girisimiyle 2024 yilindan itibaren her yil yüz milyon doz mRNA asisi üretecek tesislerin, Victoria eyaletinde insa edilecegini duyurdu.

mRNA asilarinin salgin sürecinde dünyadaki en büyük bilimsel kesif oldugunun kanitlandigini belirten Basbakan Morrison, "Bu yüzden Avustralyalilari güvende tutmak ve sagliklarini sadece Kovid-19’a karsi degil, diger birçok bulasici hastaliga karsi da korumak için bunu yapacak (asiyi üretecek) üretim tesisine sahip olmak istedik.’’ ifadelerini kullandi.

Tesislerin kurulmasi için eyaletlerinin seçilmesinden duydugu memnuniyeti dile getiren Victoria Eyaleti Basbakan Yardimcisi James Merlino da "Bu, sadece asi gelistirmeleriyle ilgili degil, su anda koronavirüsün varyantlari olsun, gelecegin pandemileri olsun, bunun ötesinde kanser tedavisi, nadir hastaliklarin tedavisinde faydali bir tesis olacak." seklinde konustu.

Moderna tesisleri faaliyete geçtiginde üretilecek asilar, ülkenin ilaç düzenleme kurumu Avustralya Terapötik Ürünler Idaresi tarafindan denetlenip onaylandikça toplumun ihtiyaçlarini karsilamaya yardimci olacak.

- Ülkede Kovid-19'dan ölenlerin sayisi 2 bin 113’e çikti

Yeni tip koronavirüsün Delta ve Omicron varyantlarina karsi mücadelenin sürdügü Victoria eyaletinde 6, Yeni Güney Galler eyaletinde bir kisinin daha Kovid-19’dan ölmesiyle ülkedeki can kaybi 2 bin 113’e yükseldi.

Son 24 saatte 1997 kisiye Kovid-19 teshisi konulan Avustralya'da virüsün ilk kaydedildigi 25 Ocak 2020’den bu yana virüse yakalananlarin sayisi da 232 bin 745’e çikti.

Halen 16 bin 543 aktif vakanin bulundugu ülkede Kovid-19 asisinin çift dozunu yaptiranlarin orani yüzde 83,2, tek dozunu yaptiranlarin oraniysa yüzde 93,3.

Kaynak: AA