Abe'den 'Tayvan Bölgesinde ABD Gemisine Saldiri Japonya'ya Yönelik Tehdide Dönüsebilir' Mesaji

Eski Japonya Basbakani Abe Sinzo, Tayvan'a yönelik beklenmedik bir durumda "ABD'ye ait bir gemiye olasi saldirinin, Japonya'ya yönelik tehdide dönüsebilecegini" söyledi.

Japonya'da "basbakanlik görevinde en uzun süre kalan kisi" unvanina sahip Abe, daha önce Tayvanli think-tank kurulusuna verdigi demecine ulusal bir TV'de açiklik getirdi.

Demecinde sarf ettigi "Tayvan'a yönelik beklenmedik durumlarin ülkesi ve ABD-Japonya ittifaki için acil durum olusturabilecegi" ifadelerine yönelik Abe, "öz savunma" vurgusu yapti.

Abe, böyle bir durumda "ABD'ye ait bir gemiye olasi saldiri, 'Japonya'nin hayatta kalmasina' yönelik bir tehdide dönüsebilir ki bu da kolektif sekilde öz savunmanin tatbikatina izin verir." diye konustu.

Japonya'nin en batisindaki Yonaguni Adalari'nin "Tayvan'dan sadece 110 kilometre uzaklikta" olduguna dikkati çeken Abe, "Bölgede bir sey olursa bu, kesinlikle kritik bir durumdur." dedi.

Ay basinda Tayvanli kurulusa konusan Abe, "Tayvan'da beklenmedik durum, Japonya'da beklenmedik durumdur. Diger bir deyisle Japonya-ABD ittifaki için beklenmedik bir durumdur. Pekin ve bilhassa Si Cinping, bu yaklasimi yanlis anlamamalidir. Demokrasi toplumlari, 'hatali rotalara sapilmamasi' uyarisini tekrarlamalidir." ifadelerini kullanmisti.

2012-2020 tarihlerinde basbakanlik yaparak bu görevde en uzun süre kalan kisi unvanini elde eden Abe, geçen yil agustos ayinda sagligini gerekçe göstererek görevinden ayrilmisti.

Kaynak: AA