Libya'da Hükümet, Ülkeyi Seçimlere Tasima Görevini Yerine Getirdigini Açikladi

Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Basbakani Abdulhamid Dibeybe'nin yerine vekaleten atanan Ramazan Ebu Cenah, hükümetin, ülkeyi, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlere tasima görevini yerine getirdigini söyledi.

Ebu Cenah, beraberindeki bakanlarla birlikte baskent Trablus'ta basina açiklamada bulundu.

"Hükümet, ülkeyi 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlere tasima görevini yerine getirmistir." diyen Ebu Cenah, UBH'nin seffaf ve özgür seçimlerin yapilmasi için Seçim Komisyonuna destek verdigini ifade etti.

Ebu Cenah, UBH'nin, iktidari sandiktan çikan hükümete teslim edecegini dile getirdi.

Içisleri Bakani Halid Mazin ise bakanligin, seçim merkezlerinin korunmasi ve oy verme isleminin istenen sekilde tamamlanmasi için üzerine düseni yerine getirdigini söyledi.

Adalet Bakani Halime Ibrahim de, seçim sürecinde gözlemcilik yapmalari ve teknik destek vermeleri için uluslararasi gözlemcileri davet ettiklerini belirtti.

Basbakan Abdulhamid Dibeybe, devlet baskanligi seçimlerine adayligini koydugu için geçen hafta basbakanlik görevini yardimcisi Ramazan Ebu Cenah'a teslim etmisti.

- Tartismali seçimler

Libya'da seçimler için zaman daralirken, Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyinden olusan taraflar, baskanlik ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapisini belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlasamadi.

TM Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül'de tek tarafli sekilde baskanlik seçimlerine iliskin bir kanun çikardigini açiklamisti.

Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine basvurmaksizin çikardigi bu kanun, Konsey tarafindan reddedilmisti.

TM, 4 Ekim'de tek tarafli çikardigi bir baska kanunla, parlamento seçimlerinin baskanlik seçimlerinden bir ay sonra yapilacagini duyurmustu.

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020 toplantilarinda, her iki seçimin de 24 Aralik'ta yapilmasina karar verilmisti.

Kaynak: AA