Panik Atak Korona Virüsle Ataga Kalkti

Psikiyatri Uzmani Dr. Yagmur Kir, panik atak tedavisinde kisinin ataklar sebebiyle ortaya çikan kaçinma davranislarinin üstüne gitmesi gerektigini söyledi.

Panik Atak Korona Virüsle Ataga Kalkti
Panik atagin aniden ortaya çikan ve kisinin endise ya da korku hissinin etkisinde kaldigi bir durum oldugunu söyleyen Acibadem Bursa Hastanesi Psikiyatri Uzmani Dr. Yagmur Kir, bu hastaligin kalp çarpintisi, nefes almakta zorluk, terleme, bogulma hissi, titreme ve bayginlik hissi gibi belirtilerle kendini gösterdigini belirtti.

Dr. Yagmur Kir, “Panik bozuklukta ise kisi, tekrarlayan panik ataklar yasar ve panik atak yasayacagina dair endiselerinin yani sira panik atak sirasinda ölecegini, felç geçirecegini ya da baska bir ciddi rahatsizlik olusacagina dair asiri korku hisseder. Bunun yani sira atak gelecek endisesi sebebiyle ise gitmekten, spor yapmaktan ve günlük aktivitelerden kaçinir. Kisinin günlük islevselligi bozulur ve hayat kalitesi etkilenir” dedi.

“Sebepsiz panik atak geçirebilirler”

Hemen herkesin belirli sebeplerle endise ve panik yasamasinin normal oldugunu belirten Dr. Yagmur Kir, panik bozuklugun farkli belirtilerine dikkat çekerek, “Korku ve endise normal bir duygudur. Olmasi da gerekir. Zira bizi tehlikelere karsi tedbir almaya iter. Ancak panik bozuklugu olan kisiler asiri uyarilmislik hâli içerisindedirler ve belirgin bir sebep olmadan panik ataklar tetiklenebilir. Panik bozuklugun genetik bir yani vardir. Ama ortaya çikisinda sadece irsî faktörler var diyemeyiz. Tetikleyici faktörler ortaya çikisinda önemli rol oynarlar. Bu tetikleyici faktörler arasinda kisinin sehir degistirmesi, is degisikligi, yasadigi travma, yakinini kaybetmesi ya da geçirdigi önemli bir hastalik yer alabilir” diye konustu.

Panik bozuklugu olan kisilerin siklikla internetten hastalik ve belirtilerle ilgili arastirma yaptigini belirten Kir, “Bu hastalar, internette arastirma yaparak, birçok belirti okuyor ve kendi emareleriyle mukayese edip, kendi kendilerine teshis koyuyorlar. Ciddi bir hastaliklari olduguna daha çok inanmaya basliyorlar. O yüzden internetten arastirmak dogru bir sey degil. Bilgiyi dogrudan doktorlarindan almalari lazim” seklinde konustu.

“Pandemi, panik atak bozuklugunu artirdi”

Korona virüse yakalanma korkusunun yogun yasandigi pandemi sürecinde panik atak ve panik bozukluk oraninin arttigini belirten Dr. Yagmur Kir, koronavirüs geçirmis kisilerde, yeniden virüse yakalanma, nefes darligi veya yogun bakim süreci endisesinin panik ataklara sebebiyet verdigini söyledi.

Kir, su bilgileri verdi:

“Koronavirüs bulasmamis kisilerde ya hastalanirsam, hastalanmis kisilerde de ya yeniden yakalanirsam endisesi, panik atak görülme sikligini artirdi. Panik bozuklugu olan kisilerde asi korkusu da diger önemli bir mesele. Bu noktada kaçinma davranisi yerine kisinin korktugu seylerin üzerine gitmesi ve asisini olmasi gerekiyor.”

Panik atak veya panik bozukluk durumunda kisinin, ölüm, kalp krizi veya felç korkusuyla hastaneye gitme ihtiyaci duydugunu ifade eden Kir, “Bu hastalara panik atagi tanitmak ve anlatmak önemli. Panik atak birden basliyor. Bir süre yogun kaygi ve fiziksel belirtiler devam ediyor, sonrasinda azalarak bu etkiler sönümleniyor. Kisi atagi tanirsa her atakta acil servis basvurularinin önüne geçilebilir. Atak sirasinda kisinin sakin bir ortama geçip, nefes ve gevseme egzersizlerini yapmasi fayda saglayabilir” dedi.

“Panik atak, tekrarlayabilir”

Panik atak yasayanlarin sik sik hastanelere basvurdugunu belirten Kir, panik bozuklugun tedavi edilmesi gereken bir hastalik oldugunu vurgulayarak sunlari söyledi:

“Panik bozukluk tedavi edilebilir. Ancak, tedavi sonrasi ataklarin tekrarlamasi da mümkündür. Hayat dümdüz bir çizgi degil, her seyin olabilecegi gibi panik ataklar da tedaviden sonra tekrarlayabilir. Ancak, bu panik bozukluk sürecine ilerlemeyebilir. Tedavi sürecinde kisiye bu ataklarla bas edebilmesini ögreniyor. Kisi, bunu ögrendiginde panik atagini taniyabilir durumda oluyor. Panik atagi tanidiginda ise, bu benim panik atagimdan kaynaklaniyor deyip hastane basvurularinin önüne geçilebiliyor.”

Panik atagi veya bozuklugu olan kisilerin çay, kahve ve nikotin tüketiminin azaltilmasinin önemli oldugunu belirten Kir, asiri kafein tüketiminin panik ataklarin sikligini artirabilecegini belirtti.

Kaynak: İHA