5'Inci Yargi Paketi'ni Içeren Kanun Teklifi TBMM Adalet Komisyonunda Kabul Edildi (1)

Haczolunan malin satisi, Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemi'ne entegre elektronik satis portalinda açik artirma suretiyle yapilacak. Açik artirmada teklif verme süresi 7 gün olacak Elektronik satis portalinin isleyisini ya da güvenligini tehlikeye sokan veya satis portalina erisimi engelleyen ya da zorlastiran nitelikte eylemlerde bulunan gerçek ve tüzel kisilerin, satis portalina girisi Adalet Bakanliginca üç ay süreyle engellenecek Talebi halinde borçluya, haczedilen malin rizaen satisi amaciyla yetki verilecek

TBMM Adalet Komisyonunda, 5'inci Yargi Paketi'ni içeren Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkindaki Kanun Teklifi kabul edildi.

Teklife göre, is yogunlugunun veya personel sayisinin fazla oldugu icra dairelerinde; dairenin düzenli, uyumlu ve verimli çalismasini saglamak için Adalet Bakanliginca, icra müdür ve müdür yardimcilari arasindan, icra müdürünün yetkilerini haiz bir "icra basmüdürü" görevlendirilebilecek.

Is yogunlugunun veya icra dairesi sayisinin fazla oldugu illerde Adalet Bakanliginca yetki çevresi de belirlenmek suretiyle bir veya birden fazla icra daireleri baskanligi kurulabilecek. Baskanlikta bir baskan ile yeteri kadar baskan yardimcisi bulunacak. Baskan birinci sinif olmus, baskan yardimcisi ise birinci sinifa ayrilmis adli yargi hakim ve cumhuriyet savcilari arasindan muvafakatleri alinarak Bakanlikça atanacak. Ayrica baskanlikta, yeteri kadar icra basmüdürü, icra müdürü, icra müdür yardimcisi, icra katibi ve memur görevlendirilecek.

Baskanlik, icra dairelerinin gözetim ve denetimlerini yapacak, idari islerine bakacak, mevzuatla verilen görevleri yerine getirecek. Bu hüküm iflas daireleri ile iflas dairelerinde çalisan görevliler hakkinda da uygulanacak.

- Icranin geri birakilmasi kararinda yerel mahkemeye yetki

Uygulamada yasanan sorunlarin giderilmesi ve hak kayiplarinin önlenmesi amaciyla yapilan degisiklikle, icranin geri birakilmasi kararini verme yetkisi, kanun yolu asamasina göre bölge adliye mahkemesi veya Yargitaydan alinarak takibin yapildigi yer icra mahkemesinde olacak. Icranin geri birakilmasi kararinin, istinaf ve temyiz asamalari bakimindan ayri ayri alinmasi usulü ise muhafaza edilecek.

Bölge adliye mahkemesince istinaf basvurusunun kesin olarak esastan reddine karar verilmesi halinde, alacaklinin istemi üzerine, baskaca isleme gerek kalmaksizin teminata konu olan para alacakliya ödenecek.

Istinaf basvurusunun esastan reddine iliskin karara karsi temyiz yolunun açik olmasi halinde icranin geri birakilmasi kararinin etkisi, temyiz yoluna basvurma süresinin dolmasina kadar devam edecek.

Haczi yapan memur, sicile kayitli mallar hariç olmak üzere haczettigi malin kiymetini takdir edecek, icabinda bilirkisiye müracaat edebilecek.

Haczedilmis ancak muhafaza altina alinmamis mallar satis talebi üzerine muhafaza altina alinacak veya ihale alicisina teslime hazir hale getirilecek, aksi takdirde satis yapilamayacak.

Sicile kayitli motorlu kara araçlarinda ise alacakli, hacizden itibaren alti ay içinde satilmasini isteyebilecek.

- Alacakli veya borçlu, hacizden itibaren bir yil içinde haczolunan malin satisini isteyebilecek

Bir tasinir malla ilgili üçüncü sahis yedieminligi kabul ettigi takdirde bu mal muhafaza altina alinmayacak. Ancak takibin devamina karar verilmesi halinde mal muhafaza altina alinabilecek.

Alacakli veya borçlu, hacizden itibaren bir yil içinde haczolunan malin satisini isteyebilecek. Borçlunun üçüncü sahislardaki alacagi da bu hükme tabi olacak. Bir yillik süre içinde satisi istenip de artirma sonucu satisi gerçeklestirilemeyen mahcuz hakkindaki satis isteme süresi, satis isteyen alacakli bakimindan bir yillik sürenin sona ermesinden itibaren bir yil daha uzayacak. Satis talebiyle birlikte kiymet takdiri ve satis giderlerinin tamaminin pesin olarak yatirilmasi zorunlu olacak.

Sicile kayitli motorlu kara araçlari bakimindan muhafaza, kiymet takdiri ve satis talebinin birlikte yapilmasi ve bunlara iliskin giderlerin tamaminin birlikte ve pesin olarak yatirilmasi zorunlu olacak.

Kiymet takdiri ve satis giderlerinin, sicile kayitli motorlu kara araçlari bakimindan ilaveten muhafaza giderinin tamami, satis talebiyle birlikte pesin olarak yatirilmazsa satis talebi vaki olmamis sayilacak.

Satis talebiyle birlikte pesin olarak yatirilan miktarin satis islemleri sirasinda yetersiz kaldigi anlasilirsa icra müdürü tarafindan satis isteyene 15 günlük süre verilecek ve bu sürede eksik miktar tamamlanmazsa satis talebi vaki olmamis sayilacak.

Belirtilen giderler Adalet Bakanliginca her yil yürürlüge konulan tarifede belirlenecek.

- Rizaen satis yetkisinin sartlari

Borçlunun borcunu muntazam taksitlerle ödemeyi taahhüdü veya alacakli ile borçlunun hacizden önce ya da sonra borcun taksitlendirilmesi için yapacaklari sözlesme nedeniyle icra dairesinde düzenlenecek tutanak veya kagit, damga vergisinden istisna olacak.

Teklifle, talebi halinde borçluya, haczedilen malin rizaen satisi amaciyla yetki veriliyor. Borçlu, kiymet takdirinin tebliginden itibaren 7 gün içinde haczedilen malinin rizaen satisi için kendisine yetki verilmesini talep edebilecek. Kiymet takdiri yapilmadigi durumlarda borçlu da kiymet takdiri yapilmasini isteyebilecek. Icra müdürü, kiymet takdirinin kesinlesmesinden sonra cebri satis islemlerini durdurarak borçluya 15 günlük süre verecek. Borçluya verilen sürenin baslangicindan icra mahkemesinin kararina kadar geçen sürede alacakli bakimindan satis isteme süresi islemeyecek.

Rizai satista bedel, malin muhammen kiymetinin yüzde 80'ine karsilik gelen miktari ile o malla güvence altina alinan ve satis isteyenin alacagina rüçhani olan alacaklarin toplamindan hangisi fazla ise bu miktari ve ayrica bu miktara ilave olarak bu asamaya kadar bu mahcuz için yapilan takip masraflari toplamindan az olamayacak.

Borçluyla anlasan alicinin, belirlenen bedeli borçluya verilen 15 günlük süre içinde dosyaya ödemesi halinde icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra satisin onayi ile malin devir ve teslim islemlerinin yapilmasina karar verilmesi için dosyayi derhal icra mahkemesine gönderecek. Mahkeme, en geç 10 gün içinde yapacagi inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verecek. Kabul karariyla malin mülkiyeti aliciya geçecek ve tüm hacizler kaldirilarak devir ve teslim islemleri gerçeklestirilecek. Ret karari verilmesi halinde yatirdigi bedel aliciya iade edilecek.

- Elektronik ortamda açik artirmaya iliskin hükümler

Teklifte, elektronik ortamda açik artirma suretiyle satisa iliskin hükümler de düzenleniyor. Haczolunan malin satisi, Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemi'ne entegre elektronik satis portalinda açik artirma suretiyle yapilacak. Açik artirmada teklif verme süresi yedi gün olacak.

Açik artirma, ilanda belirtilen gün ve saat araliginda ve teklif verme yoluyla yapilacak. Teklif verenlerin kisisel bilgileri, artirma süresi içinde bilisim sistemini isleten kamu görevlileri hariç hiç kimse tarafindan görülemeyecek ve bilisim sisteminde gösterilemeyecek.

Teklifler arasindaki fark, satisa çikarilan malin muhammen kiymetinin binde birinden ve her halde 100 liradan az olamayacak.

Açik artirmada en yüksek teklifi veren, artirma süresi içinde kendisinden yüksek bir teklif verilmedikçe teklifini çekemeyecek ve teminatini alamayacak.

Açik artirma süresinin son 10 dakikasi içinde yeni bir teklifin verilmesi halinde açik artirma bir defaya mahsus olmak üzere 10 dakika uzatilacak.

Elektronik satis portalinda satis islemlerinin güvenli bir sekilde gerçeklestirilmesini engelleyen veya elektronik satis sistemi ile ihale alicilarinin hak ve menfaatlerine zarar veren internet siteleri hakkinda, Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun hükümleri uygulanacak.

Elektronik satis portalinin isleyisini ya da güvenligini tehlikeye sokan veya satis portalina erisimi engelleyen ya da zorlastiran nitelikte eylemlerde bulunan gerçek ve tüzel kisilerin, satis portalina girisi Adalet Bakanliginca üç ay süreyle engellenecek. Engelleme islemi, derhal uygulanmaya baslanacak ve satis portalinin ilgili kisilerin görebilecegi bir bölümünde duyurulacak. Bu isleme karsi, duyuru tarihinden itibaren 15 gün içinde Kabahatler Kanunu hükümleri uyarinca sulh ceza hâkimligine basvurulabilecek. Hakim, basvuruyu ivedi olarak karara baglayacak. Basvurunun yapilmis olmasi ihalenin tamamlanmasini engellemeyecek.

Teklif verme süresi içinde bilisim sisteminin bakimi veya iyilestirilmesi için gerekli olan islemler yapilabilecek. Bu islemler, ihalenin geçerliligini etkilemeyecek.

- Haczedilen malin satisina iliskin hazirlik islemleri

Teklifle, haczedilen malin elektronik ortamda satisina iliskin hazirlik islemleri de yeniden belirleniyor.

Buna göre birinci ve ikinci artirmanin yapilacagi gün ve saat araligi, baslangiç tarihinden en az 15 gün önce ilan edilecek. Elektronik satis portalinda yapilacak ilan, artirmanin bitimine kadar erisime açik tutulacak. Ikinci artirmanin baslangiç tarihi, birinci artirmanin bitimi tarihinden itibaren bir ayi geçmeyecek sekilde belirlenecek.

Ilanin sekli ve gazete ile yapilip yapilmayacagi icra dairesince alakadarlarin menfaatlerine en muvafik geleni nazari dikkate alinarak tayin olunacak. Ilanin yurt düzeyinde yayimlanan bir gazete ile yapilmasina karar verilmesi halinde bu ilan satis talebi tarihinde tiraji 50 bin üzerinde olan ve yurt düzeyinde dagitimi yapilan gazetelerden biriyle yapilacak.

Gazete ile yapilacak ilanlara satilacak seyin cinsi, mahiyeti, önemli vasiflari, muhammen kiymeti ve bulundugu yer, birinci ve ikinci artirmanin yapilacagi gün ve saat araligi ile artirmaya iliskin bilgilerin yer aldigi elektronik satis portali yazilacak. Icra dairesince yapilmasi zaruri ilanlar disinda, taraflar elektronik satis portalinda yer alan ilan metnini, masrafi kendilerine ait olmak üzere, diledikleri vasitalarla ilan edebilecek. Ancak hususi mahiyetteki bu ilan resmi muameleye tesir etmeyecek.

Ilan edilen metinler arasinda farklilik bulunmasi halinde elektronik satis portalinda ilan edilen metin esas alinacak.

Gazetede veya elektronik satis portalinda ilani yapilan metindeki hatalar, ihale tarihi degistirilmeksizin sadece elektronik satis portalinda ilanen düzeltilecek. Bu düzeltme ilani ilgililere ayrica teblig edilmeyecek.

Elektronik satis portalinda yapilacak ilanda su hususlar yer alacak:

- Satilacak seyin cinsi, mahiyeti, önemli vasiflari, muhammen kiymeti, bulundugu yer ve varsa görselleri ile artirma sartnamesinde yer alan diger bilgileri,

- Artirmaya katilabilmek için mahcuzun kiymetinin yüzde onunu karsilayacak tutardaki teminatin satisi yapan icra dairesinin banka hesabina yatirilmasinin zorunlu oldugu, teminatin nakit olmasi durumunda en geç artirma süresinin bitiminden önceki gün saat 23:30'a kadar yatirilmasi gerektigi,

- Gösterilecek teminatin teminat mektubu olmasi halinde, artirmaya katilacaklarin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisa konu mahcuzun kiymetinin yüzde onunu karsilayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubunu, satisi yapan icra dairesine tevdi etmelerinin zorunlu oldugu,

- Temsilci vasitasiyla artirmaya katilacaklarin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisi yapan icra dairesine müracaat etmelerinin zorunlu oldugu,

- Hisseli satisin mümkün oldugu hallerde açik artirma konusu mali belirli paylarla satin almak isteyen müsterek alicilarin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisi yapan icra dairesine müracaat etmelerinin zorunlu oldugu,

- Satis talep eden ve artirmaya katilmak isteyen alacakli ile ortakligin satis suretiyle giderilmesinde artirmaya katilmak isteyen pay sahibinin, en geç artirma süresinin bitiminden önceki is günü mesai bitimine kadar satisi yapan icra dairesine müracaat etmeleri halinde alacagin veya ortaklik payinin teminati karsiladigi miktar kadar kendilerinden teminat alinmayacagi,

- Sartlar yerine gelmisse malin en yüksek teklif verene ihale edilecegi,

- Elektronik satis portalinda verilecek tekliflerin haczedilen malin muhammen kiymetinin yüzde 50'si ile o malla güvence altina alinan ve satis isteyenin alacagina rüçhani olan alacaklarin toplamindan hangisi fazla ise bu miktari ve ayrica bu miktara ilave olarak paraya çevirme ve paylastirma masraflarini geçmesi gerektigi,

- Ihale alicisinin en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatirmamasi halinde, alinan teminatin iade edilmeyip öncelikle satis masraflarindan düsülmek üzere alacaklarina mahsuben hak sahiplerine ödenecegi,

- Asgari ihale bedelinin teklif edilmemesi nedeniyle ihalenin yapilamadigi veya en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatirmamasi sebebiyle ihalenin iptal edildigi hallerde ikinci artirmanin ilk açik artirmadaki sartlar çerçevesinde tekrar yapilacagi,

- Ihale alicisinin, satis bedelinin tamamini ihalenin gerçeklestigine iliskin tutanagin elektronik satis portalinda ilan edildigi tarihten itibaren en geç yedi gün içinde icra dairesi hesabina ödemesi gerektigi,

- Satisa katilanlarin bütün ekleriyle birlikte sartnameyi görmüs ve içerigini kabul etmis sayilacaklari,

- Ihalenin kesinlesmesi üzerine malin tescil ve teslim islemlerinin yapilacagi.

Ihalenin kesinlesmesi üzerine tasinirin ihale alicisina teslimi veya sicile kayitli malin ihale alicisi adina tescili, damga vergisi ve katma deger vergisinin yatirilmasindan sonra gerçeklestirilecek.

(Sürecek)

Kaynak: AA