Toplumun Yüzde 4'Ünde Görülen Hastaligin Sebebi Henüz Bilinmiyor

Toplumda yüzde 4’lük oranda görülen ve sonucunda cilt kanserine kadar yol açan Hidradenitis Süpürativa (HS) hastaliginin henüz çikis sebebi bilinmezken, hastaligin en büyük tetikleyici sebebinin sigara ve fazla kilo oldugu tespit edildi.

Toplumun Yüzde 4'Ünde Görülen Hastaligin Sebebi Henüz Bilinmiyor
Ülkemizde “Köpek memesi” olarak da bilinen, vücudumuzda koltuk alti, kasik, kalça ve genital bölgede meydana gelen Hidradenitis Süpürativa (HS) hastaligi, sivilce, çiban ve kil dönmesi gibi hastaliklarla karistirildigi için ülkemizde tedavisinin 7 yila kadar geç yapildigi tespit edildi. Geç tani nedeniyle hastanelerde de az görülen bu hastalik, dünya bazinda bakildiginda kadinlarda daha çok görülse de yapilan arastirma çalismalarinda ülkemizde erkeklerde daha çok oldugu tespit edildi. Ayrica, genellikle vatandaslarda ergenlik dönemi sonrasinda görülen bu hastalikta, hastalarin 3’de 1’inde de ailelerinden benzeri rahatsizliklar oldugu tespit edildi.

HASTALIGIN ÇIKIS SEBEBI HENÜZ BELLI DEGIL

Usak Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görevli Cildiye Uzmani Dr. Neslihan Demirel Ögüt, Ihlas Haber Ajansi mikrofonlarina verdigi röportajda, hem HS hastaligina dikkat çekerek vatandaslara farkindalik olustururken, hem de hastalik hakkinda bilgiler verdi. Toplumda her yüz kisinin 4’ünde HS hastaliginin görüldügünü belirten ve ilerleyen evrelerde deri kanserine kadar sebep oldugunu ifade eden Dr. Neslihan Demirel Ögüt, “Bu hastaligin kesin sebebi tam olarak aydinlatilmis degil. Biraz önce söyledigim gibi genetik bir temeli, aileden gelen bir yatkinlik olabiliyor. Biz biliyoruz ki kil köklerinde iltihaplanma söz konusu. Vücudumuzda bagisikligimizin kafasi karisarak kil köklerinde bir iltihaba sebep olabiliyor, bu inflamasyonda sivilce benzeri lezyonlardan çiban benzeri agrili, sis, akintili lezyonlarda siddeti farkli boyutlarda seyredebilen hastalik olarak karsimiza çikiyor. Bu hastaligi tetikleyen ve siddetini arttirdigini bildigimiz bazi faktörler var. Mesela bunlardan en önemlisi sigara içmek. Hastalarimizin yüzde 70’inde sigara öyküsü aliyoruz ya da obezite hastaligi eslik ediyor. Kilo, sigara ya da dar kiyafetler giyilmesi gibi faktörler hastaligi tetikliyor. Çikis noktasi bu mu henüz bilmiyoruz ama bunlar tetikleyen faktörler” dedi.



“SIGARA VE FAZLA KILO HASTALIGI TETIKLIYOR”

Toplumda birçok probleme sebep olan sigara ve fazla kilonun da hastaligi tetikleyen unsurlar oldugunu belirten Ögüt, bunlar disinda dar giyinmekten kaçinmayi ve hijyen kurallarina uyulmasi gerektigini ifadelerine ekledi. Tedavi süresinde ilk basamakta antibiyotigin baskilayici özelliginden yararlanmalariyla birlikte A vitaminlerinin de etkili oldugunu belirten Ögüt, ilerleyen evrelerde ise bu tedavilerin yetersiz kalabilecegini söyledi.

Dr. Ögüt, sözlerinde “Hastaligin tedavi sürecinde hastanin öncelikle eger sigara içiyorsa sigara içmeyi kesinlikle birakmasi gerekiyor. Kilo vermek gerekiyor, dar kiyafet giymekten kaçinmak gerekiyor, bunun disinda hijyen kurallarina uymak gerekiyor. Ilk basamak ilaç tedavimizde ise antibiyotik var, antibiyotigin baskilayici özelliginden faydalaniyoruz. Sivilce tedavisinde kullandigimiz A vitamini türevi ilaçlarimiz var. Hafif ve orta siddetli hastaliklarda bu tedaviler etkiliyken daha ileri evrelerde ise maalesef yeterli kalamayabiliyor. Günümüzde çok yeni, fayda aldigimiz tedaviler var. Hastalar bu tedavilerle hem lezyonlarda rahatlama faydasi görüyorlar hem de agri, akinti, sislik gibi sikayetlerde azalma, depresyon belirtilerinde azalma ve sosyal hayatlarinda, sosyal uyumlarinda çok güzel bir belirgin iyilesme oldugunu görüyoruz bu tedavilerle” ifadelerine yer verdi.

Ayrica Dr. Ögüt, koltuk altinda, kasiklarda, meme alti, kalça ve genital bölge alanlarinda tekrarlayan sivilce benzeri izler olan hastalarin mutlaka, vakit kaybetmeden dermatoloji uzmanina görünmeleri gerektigini söyledi.



(Köksal Kilinç-IHA)
Kaynak: İHA