Filistin Basbakani Istiyye, Glasgow'da, Israil'in Filistin'de Çevreye Verdigi Zarara Dikkati Çekti Açiklamasi

'Modern Filistin haritasina bakanlar, çevrenin nasil sistematik olarak tahrip edildigini görür'.

Filistin Basbakani Muhammed Istiyye, Israil'in Filistin'de çevreyi sistematik olarak tahrip ettigini söyledi.

Basbakanliktan yapilan yazili açiklamaya göre, Iskoçya'nin Glasgow kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Konferansi'na (COP26) katilan Istiyye, Israil'in Filistin'de olusturdugu çevre sorunlarina dikkati çekti.

Yahudi yerlesimleri, tas ocaklari ve kimyasal, elektronik ya da kati atiklarin toplandigi çöplüklerin Filistin'de çevre kirliligine sebep olan en önemli etmenler arasinda yer aldigini kaydeden Istiyye, iklim degisikligiyle bunlarin olumsuz etkilerinin iki katina çikacagi uyarisinda bulundu.

"Modern Filistin haritasina bakanlar, çevrenin nasil sistematik olarak tahrip edildigini görür." diyen Istiyye, Israil'in 1967'den bu yana Filistin'de 800 bini zeytin agaci olmak üzere yaklasik 2,5 milyon agaci söktügünü ifade etti.

Filistin'in yillik su bütçesinin yaklasik 800 milyon metreküp olduguna ve Israil'in bunun 600 milyon metreküpünü "çaldigina" deginen Istiyye, "Suyun bu sekilde çekilmesi, Israil'in topraklarimizi çöle döndürmek ve buralara el koymak için izledigi sistematik sömürgelestirme politikasinin bir parçasidir." ifadelerini kullandi.

Filistin Basbakani, Ölü Deniz'in; kaynaklarinin tüketilmesi ve Israil sanayisine hizmet için içindeki maden ve tuzlarin çikartilmasi nedeniyle 2044'te kuruyacagi uyarisinda bulundu.

Filistin'in iklim degisikligiyle mücadele ettigini belirten Istiyye, 2016'da Paris Iklim Degisikligi Anlasmasi'ni imzaladiklarini ve iklim uyum planini hazirlayan ülkelerin basinda geldiklerini aktardi.

Istiyye, ayrica, Filistin'in yaklasik 10 yil önce "Filistin'i yesillendirme programini" benimsedigini ve bu baglamda on binlerce agaç dikildigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA