BM, Yemen'de Gözaltina Alinan 2 Personelinin Serbest Birakilmasi Çagrisi Yapti

Birlesmis Milletler Yemen'de herhangi bir gerekçe ya da suçlama olmaksizin gözaltina alinan 2 personelinin derhal serbest birakilmasi çagrisinda bulundu.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basin brifinginde, Yemen'in Sana kentinde BM çalisani 2 kisinin Husiler tarafindan gözaltina alinmasinin endise verici oldugunu bildirdi.

Kasim baslarinda herhangi bir gerekçe ya da suçlama olmaksizin gözaltina alinan 2 BM personelinin derhal serbest birakilmasi çagrisinda bulunan Dujarric, çalisanlarinin aileleri ve BM ile iletisim kurmasina da izin verilmedigini söyledi.

Dujarric, Husilerin 2 BM çalisaninin serbest birakilacagina dair geçen hafta güvence vermesine ragmen personellerinin hala serbest birakilmadigini ifade etti.

Sözcü Dujarric, geçen hafta Hudeyde'de ise yerel güvenlik güçlerine mensup 10 kisinin yargisiz infaz edilmesini kinayarak, uluslararasi insan haklarini ihlal eden bu infazlarin sorusturulmasi ve faillerinin hesap vermesi gerektigini belirtti.

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkedeki çatismalarin son dönemde hükümetin en önemli kalelerinden biri olan, petrol ve dogal gaz yataklarinin da bulundugu Marib ve çevresinde yogunlastigi görülüyor.

Dünyanin en yoksul ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de, iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA