Tunus Cumhurbaskani Said'den Safaks Kentindeki 'Çöp Krizine' Çözüm Sözü

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, Safaks’taki çöp krizini ve Akrab sehrinde devam eden gerginligi en kisa zamanda çözme sözü verdi.

Cumhurbaskani Said'in, Akrab sehrinden gelen aktivistleri ve sivil toplum kurulusu üyelerini kabul etmesinin ardindan bölgedeki gerginlige iliskin Cumhurbaskanligi tarafindan yazili açiklama yapildi.

Açiklamada, Cumhurbaskani Said’in Akrab’dan gelen aktivistlere ve sivil toplum kurulusu üyelerine bölgedeki gerginligi en kisa zamanda çözme sözü verdigi belirtildi.

Çöp krizine iliskin hukuki konularin ele alindigi aktarilan açiklamada, Cumhurbaskani Said’in, “Bu dosya ülkenin bütün bölgelerini ilgilendiren bir konudur ve çözüme yönelik çalismalar en kisa zamanda tamamlanacaktir." ifadelerine yer verildi.

- Safaks'taki "çöp krizi" süreci

Tunus'un sanayi kenti olarak da bilinen Safaks'ta sehir merkezine 20 kilometre uzaklikta bulunan Akrab bölgesindeki "El-Kina" çöp merkezi, bölge halkinin yillardir "hastalik yaydigi, havayi ve çevreyi kirlettigi" yönündeki sikayetleri üzerine ekim ayinda kapatilmisti.

Ancak söz konusu çöp merkezinin kapatilmasinin ardindan Safaks'ta çöpler toplanamamis, bu da kentte atik ve çöp daglari olusmasina neden olmustu.

Bunun üzerine Tunuslu yetkililer 8 Kasim'da El-Kina çöp toplama merkezinin tekrar açilacagini duyurmus, bu karar bölge halkinin büyük tepkisine yol açmisti. 8 Kasim gecesi düzenlenen gösterilerde polisin müdahalesi sonucu bir eylemcinin öldügü ileri sürülmüs ancak Içisleri Bakanligi bu iddiayi yalanlamisti.

Göstericilerin 9 Kasim sabahi Akrab polis merkezini atese vermesi üzerine kamu binalarini korumak üzere Akrab'a ordu güçleri sevk edilmisti.

Tunus Genel Isçi Sendikasi, bölgede devam eden gösterilere destek olmak ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesine tepki göstermek amaciyla 10 Kasim'da Akrab'da bir günlük genel grev düzenlemisti.

Kaynak: AA