ABD'nin Iran Özel Temsilcisi Malley, BAE, Israil, Suudi Arabistan Ve Bahreyn'i Ziyaret Edecek

ABD Disisleri Bakanligi, ABD’nin Iran Özel Temsilcisi Robert Malley’in 29 Kasim tarihinde baslayacak nükleer müzakereler öncesinde koordinasyon saglamak adina 11-20 Kasim tarihleri arasinda Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Israil, Suudi Arabistan ve Bahreyn’i ziyaret edecegini duyurdu.



ABD Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ABD’nin Iran Özel Temsilcisi Robert Malley’in 2015 Ortak Kapsamli Eylem Plani (JCPOA) anlasmasina geri dönüse iliskin 29 Kasim tarihinde baslayacak nükleer müzakereler öncesinde koordinasyon saglamak adina 11-20 Kasim tarihleri arasinda Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Israil, Suudi Arabistan ve Bahreyn’i ziyaret edecegi kaydedildi. Bakanlik açiklamasinda, "Malley, Iran’in bölgedeki istikrari bozan faaliyetleri ve anlasmaya tam uyumun karsilikli dönüsüne iliskin 7. tur müzakereler de dahil olmak üzere Iran’la ilgili genis bir yelpazedeki endiselere iliskin yaklasimlarimizi koordine edecek" ifadelerine yer verildi.



"Nükleer müzakerelere 29 Kasim tarihinde yeniden baslama karari aldik"

Iran Disisleri Bakan Yardimcisi ve Iran’in Viyana müzakerelerine baskanlik eden Ali Bakiri Keni, 3 Kasim’da sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, nükleer müzakerelere 29 Kasim tarihinde baslayacaklarini açiklamisti. Avrupa Birligi Ortak Dis ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Enrique Mora ile telefon görüsmesi gerçeklestirdigini belirten Keni, "ABD’nin hukuk disi ve acimasiz yaptirimlarinin kaldirilmasi hedefiyle Viyana’daki nükleer müzakerelere 29 Kasim tarihinde yeniden baslama karari aldik" demisti.

Öte yandan Ortak Kapsamli Eylem Plani (JCPOA) olarak adlandirilan Iran ile nükleer anlasmanin tam uygulanmasi ve ABD’nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, 6 Nisan tarihinde baslamisti. Iran’da geçtigimiz Haziran ayinda gerçeklesen cumhurbaskanligi seçimleri nedeniyle ABD’nin de dolayli olarak katildigi nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerine ara verilmisti.
Kaynak: İHA