Diyarbakirli Kuyumcudan Darphaneye Altin Önerisi

Diyarbakir’da 30 yila yakindir kuyumculuk yapan Yüksel Gold Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Yüksel, vatandaslarin dolara yönelmesinin kendilerini rahatsiz ettigini belirterek, bunun engellenebilmesi için 1 kilogram has altindan 14 gram altin alinmasinda maliyetin düsürülmesi adina darphaneye çagri yapti.

Diyarbakirli Kuyumcudan Darphaneye Altin Önerisi
Diyarbakir’da 30 yila yakindir kuyumculuk yapan Yüksel Gold Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Yüksel, vatandaslarin dolara degil altina yönlenmesi için yetkililerin harekete geçmesi konusunda önerilerde bulundu. Yatirim araçlardan en degerlerinin altin oldugunu belirten Yüksel, “Vatandasin dolara yönelmesi tabii bizleri rahatsiz ediyor. Neden dolara yöneliyor? Yani burada cumhuriyetler var. Has altin var. Altin dünyanin her yerinde degerlidir, kiymetlidir ve her gün deger kazaniyor. Vatandaslar kesinlikle altina yönelmeli. Biz bunu söylemek istiyoruz ve yillardir bunu hep önde tutuyoruz. Yani altin hep deger kazandi. Herkes para kazandi. Çok güzel yerlerde kendini ev aldi. Herkese bunun farkinda ve bunu biliyor” dedi.

1 kilogram has altindan darphanenin kuyumculuk sektöründe olanlardan 14 gram isçilik ücreti aldigini ve bundan dolayi bazi sahtekarlar merdiven alti cumhuriyet ve çeyrek altin üretimi yaptigini belirten Yüksel, “Su gördügün Cumhuriyet serisi. Bunlar Hazine ve Maliye Bakanligi tarafinda Darphane Genel Müdürlügü tarafinda devletin kontrolünden çikan ürünlerdir. Bak gördügümüz Cumhuriyet serisi yillardir bunlar böyle darphane tarafinda basiliyor. Burada daha önerecegimiz güzel seyler olabilir. Vatandasin altina yönelmesi için. Su an bir bu meslegin içinde sektörümüz bulunan biri darphaneye gittigi zaman has altini veriyor, ‘Bana Cumhuriyet serisini iste çikart’ diyor. Bundan 14 gram isçilik aliniyor. Burada bir yanlis bir sey oldugunu düsünüyorum. Çünkü vatandas bu parayi kazanmiyor ki. Bu yanlis oldugunu diye düsünüyoruz. Hal böyle olunca vatandas ne yapiyor? Bu sektörde kötü niyetli olan her sektörde oldugu gibi ne yazik ki bizde de bu tür seyler var. Baska sekilde sahtekarliga veya daha baska yerlere yöneliyor” diye konustu.

Darphanenin günümüzde talep fazla oldugunda talebi karsilamadigini da aktaran Yüksel, “Bu altinlar piyasada sürekli olmasi gerekiyor. Vatandasin sürekli cumhuriyet altina almasi gerekiyor. Böyle olunca, yüksek olunca tam talebi karsilamayinca ne oluyor? Kötü niyetli insanlar bunu merdiven alti kaçak sekilde çikartiyor. Ayari tespit olmuyor ve milimden, ayarindan kaçiriyor. Biz vatandaslar ve bizim sektör bununla ilgili sikintilari dile getirmemiz gerekiyor. Eger cumhuriyet serisi ve sarafiye dedigimiz bu tür seyler cumhuriyet serisi güzel bir sekilde darphane ve yetkililer bunu piyasaya sürebilseler ve esnafin talebini karsilayabilseler bu çok güzel bir sekilde piyasaya girer. Biz de vatandasin talebini karsi karsilariz ve bu sahtekarligin önüne geçeriz. En azindan düsük ayarli ve millim tam olmayan ürünler piyasaya girmez. Bu sahtekarligin önüne de geçmis oluruz. Aslinda bizim söyledigimiz sudur. Vatandaslarimiz altina yönelmeli, dolarda çikmali altin daha degerli ve öyle bir zaman gelecek ki altin bütün her seyden daha üstün, daha güzel bir sekilde kar kazanacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA