S&Amp;P, Türkiye'nin Kredi Notunu Teyit Etti

S&P, Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu 'B+', yerel para birimi cinsinden kredi notunu 'BB' ve görünümünü 'duragan' olarak teyit etti.

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu ile not görünümünü teyit etti.

S&P'den yapilan açiklamada, Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunun "B+/B", yerel para birimi cinsinden kredi notunun ise "BB-/B" olarak teyit edildigi bildirildi.

Ülkenin kredi notu görünümünün ise "duragan" olarak korundugu belirtilen açiklamada, ihracattaki güçlü toparlanma ve yurt içi ekonomik faaliyetlerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi dirençli kalmasiyla bu yil yüzde 8,6 büyümesinin beklendigi aktarildi.

Açiklamada, net kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasilaya (GSYH) oraninin bu yilin sonunda yüzde 34'e ulasmasinin beklendigi kaydedildi.

Devam eden risklerin Türkiye'nin özel sektörünün esnekligi ve gerektiginde maliye politikasi yaniti için yer birakan yönetilebilir net genel kamu borcu stoku ile kismen dengelendigine isaret edilen açiklamada, ülkenin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle merkez bankasinin net döviz rezervlerinin tahminlerin ötesinde güçlenmesi halinde not yükseltmesinin düsünülebilecegi ifade edildi.

Açiklamada, Türkiye'ye iliskin degerlendirmelerin ülkenin çesitlendirilmis ekonomisi ve geçmiste dis soklar ile ülke içi ekonomik sikintilari atlatan özel sektörü tarafindan desteklenmeye devam ettigi kaydedildi.

Türkiye'nin diger gelismekte olan piyasalardan daha hizli toparlandigina dikkat çekilen açiklamada, ülke ekonomisinin bu yil büyümeye devam ettigi aktarildi.

Açiklamada, Kovid-19 salginin Türkiye ekonomisi için olusturdugu dogrudan risklerin azaldigi belirtilerek Türkiye'nin mali pozisyonun diger birçok yükselen piyasa ekonomisiyle karsilastirildiginda güçlü kalmaya ve ülke kredi notlarini desteklemeye devam ettigi ifade edildi.

Türkiye ekonomisine iliskin tahminlere de yer verilen açiklamada, ekonominin bu yil yüzde 8,6, 2022'de yüzde 3,3, 2023 ve 2024'te yüzde 3,1'er büyüyecegi öngörüldü.

Ülkedeki issizlik oranin ise 2021'de yüzde 12,6, 2022'de yüzde 12,2, 2023'te yüzde 11,2 ve 2024'te yüzde 11 olacagi tahmin edildi. Enflasyonun da bu yil yüzde 17,3, 2022'de 12, 2023'te yüzde 9,5 ve 2024'te yüzde 9,2 olacagi öngörüldü.
Kaynak: AA