Kongre Baskinini Sorusturan Özel Komiteden, Trump'in Eski Danismaninin 'Kongreyi Tahkir' Ile Suçlanmasi Tavsiyesi

ABD'de, Kongre baskinini sorusturmakla görevli Temsilciler Meclisi özel komitesi, eski Baskan Donald Trump'in danismani Steve Bannon'in "Kongreyi tahkir" ile suçlanmasi yönünde Adalet Bakanligina tavsiyede bulundu.

Devam eden 6 Ocak Kongre baskini sorusturmasinda özel komite, 9'a karsi sifir oy ile Trump'in eski bas stratejisti Bannon'in suçlanmasi gerektigi sonucuna vardi.

Demokratlarin kontrolündeki Temsilciler Meclisinde kurulan özel komite, kendisine gönderilen hiçbir davete cevap vermeyen ve talep edilen belgeleri Kongreye sunmayan Bannon'in, Adalet Bakanligi tarafindan "Kongreyi tahkir" suçlamasi ile yargilanmasi gerektigi yönünde tavsiye karari aldi.

Komite Baskani Demokrat Bennie Thomson, oylamadan sonra yaptigi açiklamada, Bannon'in Kongreden yapilan tüm çagrilara kulak tikamasini "utanç verici" olarak nitelendirerek, bu durumun 6 Ocak sorusturmasini engellemeye yönelik açik bir durus oldugunu savundu.

Adalet Bakanliginin konuyla ilgili nasil bir yaklasim içinde olacagi ise henüz net olarak bilinmiyor.

ABD kanunlarina göre Kongreyi tahkir suçunu isleyen kisilerin 1 ila 12 ay hapis cezasi alabildigi, ancak bu karmasik ve zorlu sürecin nadiren cezayla sonuçlandigi belirtiliyor. Bunun için Bannon’in sorusturmada ifade vermeyerek Kongreyi tahkir ettigine dair raporunun komiteden çikmasindan sonra Temsilciler Meclisince onaylanmasi, ardindan Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi tarafindan Columbia Bölgesi Savciligina sunulmasi gerektigi bildirildi.

Söz konusu komite geçen ay aralarinda Bannon'in da oldugu, Trump'a yakin çok sayida isme Kongrede ifade verme ve ellerindeki belgeleri sunma yönünde çagrida bulunmustu.

Eski Baskan Trump ise özel komiteyi dava etmis, komitenin Demokratlarin Cumhuriyetçilere karsi bir hilesi oldugunu iddia etmisti.

- Neler olmustu?

Kongre baskini özel komitesi; eylül ayi sonunda, Trump yönetiminde görevli eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, iletisimden sorumlu eski Özel Kalem Müdür Yardimcisi Daniel Scavino, eski Savunma Bakanligi yetkilisi Kashyap Patel ve Trump'in eski danismani Stephen Bannon'dan, 14 ve 15 Ekim'de Kongre baskini ve darbe girisimi iddialari ile ilgili ifade vermelerinin talep edildigini duyurmustu.

Bunun üzerine Trump'in avukatlarinin dört eski çalisana bir mektup yazarak Trump ile iletisimlerinin ve ilgili belgelerin yürütme ayricaliklari nedeniyle kamuya açiklanmamasi gerektigini bildirdikleri iddia edilmisti.

???????Bannon'in avukati, komiteye yazdigi mektupta, komitenin yürütme ayricaliklari konusunda Trump ile uzlasmaya varmadan veya konuyla ilgili bir mahkeme karari olmadan müvekkilinin ifade vermeyecegini belirtmisti.

Kaynak: AA