Çin, ABD Nükleer Denizaltisinin Güney Çin Denizi'nde Yaptigi Kazayla Ilgili Açiklama Istedi

Savunma Bakanligi Sözcüsü Tan Kifey: 'Çin ve Güney Çin Denizi'ne komsu ülkeler kazaya dair hakikati bilmek istiyor ve örtbas niyeti olup olmadigini sorguluyor'.

Çin, ABD'nin nükleer güçle çalisan denizaltisi USS Connecticut'in 2 Ekim'de Güney Çin Denizi'nde yaptigi kazanin detaylarinin açiklanmasini istedi.

Çin Savunma Bakanligi Sözcüsü Tan Kifey, yaptigi açiklamada, ABD'nin kazayla ilgili "denizaltinin su altindayken bilinmeyen bir nesneye çarptigina" dair açiklamasinin tatmin edici olmadigini belirtti.

Washington'in kazanin duyurulmasini bilerek geciktirdigini ve detaylarini gizledigini savunan Tan, "ABD donanmasi olaydan ancak 5 gün sonra kisa ve ne oldugu anlasilmayan bir açiklama yapti. Böylesi sorumsuz bir yaklasim ve seffafliktan yoksun örtbas çabasi kolaylikla yanlis anlama ve yanlis hükümlere sebep olabilir. Çin ve Güney Çin Denizi'ne komsu ülkeler kazaya dair hakikati bilmek istiyor ve örtbas niyeti olup olmadigini sorguluyor." ifadelerini kullandi.

Tan, kazanin ABD'nin, Ingiltere ve Avustralya ile bölgede nükleer denizalti alaninda kurdugu is birliginin nasil riskler yaratabilecegini gösterdigini belirterek, "ABD uzun zamandir kendi gücünü göstermek ve bölgede karisiklik çikarmak amaciyla, 'seyrüsefer ve uçus serbestisi' sloganini ileri sürerek Güney Çin Denizi'ne uçak gemileri, stratejik bombardiman uçaklari ve nükleer denizaltilar gibi gelismis silah sistemleri yolluyor. Bu, bölgedeki ulusal güvenligi tehdit ediyor ve gerginlikleri tirmandiriyor." diye konustu.

ABD'ye "Çin'in Güney Çin Denizi'ne mücavir karasulari ve hava sahasina askeri güç yollamama" ve "sözde seyrüsefer serbestisi faaliyetine son verme" çagrisi yapan Tan, "Bizce ABD'nin hareketleri Güney Çin Denizi'ndeki seyrüsefer güvenligini olumsuz etkilemekte, bölge ülkeleri arasinda ciddi endise ve rahatsizliga yol açmakta, bölgesel baris ve istikrara ciddi tehdit olusturmaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

ABD Donanmasi, 8 Ekim'de yaptigi açiklamada nükleer güçle çalisan "Deniz Kurdu" sinifi hücum denizaltisi USS Connecticut'in Güney Çin Denizi'ndeki seyir faaliyeti sirasinda "su altinda bilinmeyen bir nesneye çarptigini" duyurmustu. Kazada 11 denizcinin yaralandigi bildirilmisti.

- "Güney Çin Denizi" sorunu

Çin, 1947'de yayimladigi "Dokuz Çizgi Hatti" adi verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasinda bulunuyor. Deniz alti kaynaklari açisindan zengin bölgedeki hak iddialari basta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kiyi komsusu ülkelerle egemenlik ihtilafina yol açiyor.

Uluslararasi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in basvurusuyla verdigi kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek tarafli egemenlik taleplerinin yasal olmadigina karar vermisti.

Pekin'in tartismali sularda yapay adalar insa ettigi ve bunlarin üzerine üs kurarak silahlandirdigi iddialari, ABD ve bölge ülkeleriyle arasinda gerginliklere yol açmisti.
Kaynak: AA