Islam Isbirligi Teskilati, Israil'in Dogu Kudüs'teki Hak Ihlallerini Kinadi

Islam Isbirligi Teskilati (IIT), Israil'in isgal altindaki Dogu Kudüs'te gerçeklestirdigi hak ihlallerini kinadi.

IIT yaptigi yazili açiklamada, "Kudüs'te yasa disi yerlesim, etnik temizlik ve Filistinlileri zorla yerinden eden Israil'in isgal politikasinin devam etmesinin sonuçlari" konusunda uyardi.

Israil'in Dogu Kudüs'ün tarihi kimligini ve hukuki durumunu degistirmeye, Filistin'den koparilmaya çalisildigi belirtilen açiklamada, "Israil'in Filistinlilerin Mescid-i Aksa'da ibadet özgürlügünü engellemesi, kutsal mekanlara yönelik tavri ve ibadet özgürlügünü açikça ihlal etmesi" kinandi.

Israil polisi esliginde Sukot (Çardaklar) Bayrami münasebetiyle isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Eski Sehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nin avlusuna giren fanatik Yahudiler 27 Eylül'de, Harem-i Serif’te Israil bayragi açmisti.

Bati Seria'dan Mescid-i Aksa'ya dün sabah namazi kilmak üzere geçmeye çalisan yüzlerce Filistinli de Israil polisi tarafindan engellenmisti.

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 bine yakin Yahudi yerlesimci, Bati Seria'da isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki Filistin topraklarinda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Kaynak: AA