Dünyanin En Zengin 20 Ülkesinde Karbon Emisyonu Hizla Artiyor

Yeni yapilan bir arastirmaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin basinda bir süre düsüs trendi yakalayan karbon emisyonlari, özellikle dünyanin en zengin 20 ülkesinde hizla artiyor.



BBC'deki habere göre, Iklim Seffaflik Raporu'nda salgin nedeniyle 2020'de yüzde 6 düsen karbondioksit oraninin bu yil G20 ülkelerinde yüzde 4 artmasi bekleniyor.

Çin, Hindistan ve Arjantin gibi ülkelerin 2019'daki emisyon seviyelerini asacagi aktarilirken, fosil yakitlarin sürekli kullaniminin küresel sicakliklari dizginleme çabalarini baltaladigi kaydedildi.

Iki hafta sonra Büyük Britanya'nin Glasgow kentinde yapilacak COP26 Iklim Konferansi'nda temel konulardan biri, küresel isinmayi 1,5 derecenin altinda tutabilmek olmasi beklenirken, dünyanin su anda endüstriyel dönem öncesinden 1,1 derece daha sicak durumda oldugu kaydedildi.

Küresel isinmaya neden olan karbon emisyonlarinin yaklasik yüzde 75'inden G20 ülkelerinin sorumlu oldugu belirtilen raporda, G20 ülkelerinin genelinde kömür kullaniminin bu yil yüzde 5 artmasi bekleniyor.

Bu artisin yaklasik yüzde 60'indan Çin sorumlu olurken, ABD ve Hindistan'da da kömür kullaniminda artis yasandigi aktarildi.

Öte yandan zengin ülkelerde günes ve rüzgar enerjisinin kullaniminda da önemli artislarin oldugu ifade edilen raporda, 2020'de yüzde 10 olan yenilenebilir enerji kaynaklarinin yüzde 12'ye çiktigi kaydedildi.

Kaynak: AA