17 Yasinda Ölen Gencin Karacigeri, 16 Yildir Organ Bekleyen Adama Umut Oldu
Adana’da trafik kazasinda hayatini kaybeden 17 yasindaki gencin karacigeri, 16 senedir karaciger nakli bekleyen Abdullah Keles’e nakledildi.

Abdullah Keles, trafik kazasi sonucu hayatini kaybeden 17 yasindaki M.G.’nin yakinlarinin organ bagisiyla umutlandi. Ölen gencin karacigeri, Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Balcali Hastanesi’nde Organ Nakil Bölümünden Doç. Dr. Atilgan Tolga Akçam, Doç. Dr. Abdullah Ülkü, Doç. Dr. Ismail Cem Eray ve Doç. Dr. Gökhan Saritas’tan olusan ekip tarafindan Abdullah Keles’e nakledildi.
Pandemide yapilan ilk nakil
Abdullah Keles’e yapilan karaciger nakliyse bu sene kentte, kadavradan yapilan ilk nakil oldu. Geçen hafta gerçeklesen nakilin ise basarili bir sekilde yapildigi ögrenildi.
Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulunan Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Atilgan Tolga Akçam, pandemi döneminde kadavra bagisinin çok azaldigini söyledi.
Organ bagisinin artmasi gerektigine dikkat çeken Akçam, “Hastamiza pandemi döneminde kadavradan nakil yaptik. Pandemi döneminde kadavra bagisi çok azaldi. Kadavradan nakiller bayagi sekteye ugramakta. Kadavra bagisi bu sene bizim ilk oldu. Bagis olmadigi için toplumu bilgilendirmeliyiz. Beyin ölümü gerçeklestigi zaman hasta ölmüs demektir. Toprak olacak organlari bagislamak 5 insanin hayatini kurtarabilmektedir. 1 insanin hayatini kurtaran tüm insanligi kurtarmis gibidir” diye konustu.
“Herkesin canli vericisi yok”
Doç. Dr. Abdullah Ülkü ise son 2 yildir organ bagislarinin Türkiye’de durma noktasina geldigini söyledi.
Ülkü, Keles’e yapilan karaciger naklinin bu sene kentte yapilan ilk kadavradan nakil olduguna da dikkat çekerek, sunlari söyledi:
“Hastamiz taburcu asamasinda. Sagligi son derece iyi. Herkesin canli vericisi yok. Bekleme listesinde binlerce hasta var. Asil kahramanlar o organlari bagislayan aileler. Bir kisiyi, bes kisiyi, yedi kisiyi tekrardan hayata döndürme sansiniz var. Lütfen bunu kullanin.”
“Beni organ bagisi kurtardi”
Sagligina kavustugu için mutlu oldugunu söyleyen Abdullah Keles, “16 senedir nakil bekliyordum. 17 yasindaki bir gencin hayatini kaybetmesi sonucu organa kavustum. Allah gittigi yerde Peygamber Efendimize (s.a.v.) komsu eylesin. Ailesine de tesekkür ederim. Tüm insanlar insallah beni görür. Ölüp mezara gidene kadar insanlarin organlarini bagislamasini istiyorum. Beni organ bagisi kurtardi. Insallah hastalarimiza da sifa olurlar” dedi.
