TBMM Kadina Yönelik Siddeti Arastirma Komisyonu, Magdurlarin Adli Mercilere Basvuru Sürecini Yerinde Gözlemledi

Komisyon Baskani AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik: 'Kadinin magdur edildigi andan itibaren sikayetle baslayan sürecin isleyisini sahada görmek istedik' 'Yarin ise mahkeme süreçleri sonrasi cezaevlerine düsen faillerin ziyareti yapilacak. Cezaevlerine gidip orada bu süreci faillerden de dinleyelim'

TBMM Kadina Yönelik Siddeti Arastirma Komisyonu Baskani AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik ve üyeler, siddet magdurlarinin adli mercilere basvuru sürecini yerinde gözlemledi.

TBMM Kadina Yönelik Siddeti Arastirma Komisyonu üyeleri, Ankara Sincan Bati Adliyesi'nde siddet magduru kadinlarin adli mercilere basvuru sürecini yerinde gözlemledi.

Üyelerin ziyareti sirasinda, mizansen geregi, siddet magduru bir kadin adliyeye gelerek basvuruda bulundu, özel ifade vermek isteyen kadinin Adli Görüsme Odasi'na (AGO) alinarak uzman esliginde ifadesi alindi.

- "Isleyisini sahada görmek istedik"

Daha sonra basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Komisyon Baskani AK Parti Malatya Milletvekili Çalik, kadinin magdur edildigi andan itibaren sikayetle baslayan sürecin isleyisini sahada görmek istediklerini, kadina yönelik siddetin ortadan kaldirilmasinda karsilasilan sorunlari ve eksikleri tespit etmek için komisyon üyeleriyle sahaya indiklerini söyledi.

Dün kolluk kuvvetleriyle ilgili süreci takip ettiklerini, bugün de siddet magduru bir kadinin adliyedeki basvuru sürecini izlediklerini aktaran Çalik, burada yapilan uygulamada hem danisma hizmeti verildigini hem de magdur hizmetleri bölümünün yer aldigini aktardi.

Siddet magduru kadinin adliyedeki basvuru sürecine iliskin bilgileri paylasan Çalik, "Burada özellikle kadin magdurlarimiz için maruz kaldiklari siddeti ifade ederken sorunu ortadan kaldirmak adina Adalet Bakanligimiz kendi bünyesinde çok önemli bir sistemi kurmus vaziyette." dedi.

- "Kadin faillerimiz de var erkek faillerimiz de"

TBMM Kadina Yönelik Siddeti Arastirma Komisyonu'na farkli bölgelerden 5 kadin magduru davet ederek sahadan gelen bilgileri ve uygulamadan kaynaklanan aksakliklari not aldiklarini anlatan Çalik, hazirladiklari raporlari ilgili bakanliklara ileteceklerini söyledi.

Komisyonun saha çalismalari kapsaminda yarin da cezaevi ziyaretinde bulunacagini bildiren Çalik, sunlari kaydetti:

"Dün kolluk kuvvetleri bugün adli merciler süreçlerini devam ettirirken, dün ayni zamanda hastanelerimize gittik ve oradaki saglik raporunun alis süreçlerini de gördük. Yarin ise mahkeme süreçleri sonrasi cezaevlerine düsen faillerin ziyareti yapilacak. Kadin faillerimiz de var erkek faillerimiz de. Cezaevlerine gidip orada bu süreci faillerden de dinleyelim. Hep magdurlarin üzerinden dinlemis oldugumuz süreçler yönetilmis bugüne kadar. Failler bu süreci nasil yasadi onu da görelim istiyoruz."

Çalik, cuma günü Istanbul'a gideceklerini, daha sonra da il ziyaretleri yapacaklarini, Diyarbakir anneleri ziyaretiyle saha çalismasini tamamlayacaklarini sözlerine ekledi.

- "Bugüne kadar AGO'larda 35 bin 350 görüsme yapildi"

Adli Görüsme Odalari'nda magdur veya tanik, uzman personel esliginde süpheli ile yüz yüze gelmeden sorusturma ve mahkeme asamasinda ifadesini verebiliyor.

Adliyelerde, Aile Içi ve Kadina Yönelik Siddet Sorusturma Bürolari olusturularak hem savcilarin hem de personelin bu husustaki konularda uzmanlasmasi saglandi.

Siddet gören kadinin benzer farkli dosyalari varsa sisteme girildiginde UYAP ekraninda "Pup-up" seklinde konuya dikkati çeken ekran açiliyor.

Öte yandan, bakanlik yetkililerinin aktardigi bilgiye göre, 105 adliyedeki 110 AGO'da bugüne kadar 35 bin 350 görüsme yapildi.
Kaynak: AA