Misir Cumhurbaskani Sisi Açiklamasi 'Misir'in Nil Nehri'nden Baska Su Kaynagi Yok'

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, Hedasi Baraji nedeniyle Etiyopya ile anlasmazlik yasadiklari su konusunun çatisma sebebi olmasini istemediklerini belirterek, "Misir'in Nil Nehri'nden baska su kaynagi yok." dedi.



Sisi, Visegrad Dörtlüsü zirvesine katilmak için gittigi Macaristan'in baskenti Budapeste’de Nil sularinin kullanimi sorunu hakkinda degerlendirmede bulundu.

Zirve sonrasi Macaristan Basbakani Viktor Orban ile ortak basin toplantisinda konusan Sisi, Misir’in yüzde 95'lik kisminin çöl ikliminde olduguna dikkati çekti.

Sisi, "Misir'in Nil Nehri'nden baska su kaynagi yok. Suyun çatisma sebebi ya da sorunlara neden olmasini istemiyoruz, suyu sadece kalkinma ve is birligi için kullanmak istiyoruz." diye konustu.

Sisi ayrica, Misir uygarliginin binlerce yildir Nil Nehri disinda bir alanda olmadigini kaydetti.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Kaynak: AA