Polonya'da AB Üyeliginin Önemine Dikkat Çekmek Için Gösteri Düzenlendi

Polonya'nin baskenti Varsova'da binlerce gösterici, Anayasa Mahkemesinin Avrupa Birligi (AB) yasalarina yönelik aldigi karari protesto etmek ve ülkenin Birlige olan üyeligini desteklemek için gösteri yapti.

Baskent ile farkli kentlerde de gösteri düzenleyen protestocular, AB ve Polonya bayraklarinin yani sira "Birlikte kaliyoruz" yazili pankartlar tasidi.

Polonya Anayasa Mahkemesinin, "ulusal kanunlarin bazi AB yasalarindan üstün olduguna iliskin kararina" sert tepki gösteren ana muhalefet Sivil Platform Partisi Baskani Donald Tusk da gösteriye katildi.

Tusk, burada yaptigi konusmada, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PIS) politikalarinin Polonya'nin Avrupa'daki gelecegini tehlikeye attigini belirterek, "AB'den neden ayrilmak istediklerini çok iyi biliyoruz. Böylelikle demokratik kurallari herhangi bir yaptirim korkusu olmaksizin ihlal edebilecekler." dedi.

- Mahkemenin karari

Mahkemenin aldigi kararinda, "Avrupa Adalet Divaninin Polonya adalet sistemine müdahale çabalari hukukun üstünlügü ilkesini, Polonya anayasasinin üstünlügü ilkesini ve ayrica Avrupa entegrasyonu sürecinde egemenligin korunmasi ilkesini ihlal etmektedir." ifadesi yer almisti.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, yaptigi açiklamada, mahkemenin kararini derin endise verici buldugunu belirterek, "Anlasmalarimiz açiktir. Avrupa Adalet Divaninin kararlari, ulusal mahkemeler dahil tüm üye ülkelerin makamlari için baglayicidir. AB yasalari, anayasal hükümler dahil ulusal yasalardan önce gelir. Bunun saglanmasi için AB anlasmalarindan kaynaklanan tüm yetkilerimizi kullanacagiz." ifadelerini kullanmisti.

Polonya'nin hukukun üstünlügü, basin özgürlügü, yargi bagimsizligi gibi konulardaki uygulamalari son yillarda AB içinde elestiriliyor.

AB Komisyonunun "Hukukun Üstünlügü 2021" adli raporunda, Polonya'da yargi bagimsizliginin tehdit altinda oldugu ve bunun endise verici oldugu ifade edilmisti.

Avrupa Adalet Divani, Polonya Yüksek Mahkemesinde yargiçlara karsi kurulan disiplin kurulunu ve atanma yöntemini elestiriyor.

Kaynak: AA