Türel'den 'Su Fiyatı' Açıklaması

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: 'Otel su fiyatları Ankara'da 16, Bursa’da 14, İstanbul’da 11 lira. Bu iller arasında otel su fiyatlarının en ucuz olduğu il 6.27 lira ile Antalya'dır.'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın suyu en ucuz kullanan şehirlerden olduğunu söyledi.

Türel, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, göreve geldikleri gün yaptıkları düzenlemelerle kenti suyu en ucuz kullanan iller arasına yerleştirdiklerini söyledi.

"Su hayattır" diyen Türel, "Otel su fiyatları Ankara'da 16, Bursa’da 14, İstanbul’da 11 lira. Bu iller arasında otel su fiyatlarının en ucuz olduğu il 6.27 lira ile Antalya'dır. Antalya şu anda Türkiye'de otel konaklama tesisine göre söylüyorum en ucuz su kullanan şehirdir. Her şey dahil. Yani su, atık su, KDV dahil 6.27 lira. Eskişehir, Muğla, Adana, Aydın, İzmir, İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya'dan da pahalı tarifeler kullanıyor. Şu anda fiyat artışı, zam ayarlaması tartışmalarına girmeden, şunu net bir şekilde söylüyorum. Türkiye'de suyu en ucuz kullanan şehir Antalya. Bu gerçeği bir yerine koyalım." ifadelerini kullandı.

Fiyat tarifesinin TEFE-TÜFE oranında otomatik olarak ayarlanacağını belirten Başkan Türel, "Antalya suyu en ucuz kullanan şehirse, her seferinde TEFE-TÜFE oranındaki artışların kamuoyuna fiyat zammı gibi sunulmaması için bundan sonra otomatiğe bağlamak adına bir adım atıyoruz. Bu bir fiyat zammı değil aksine bu meselenin artık rutine bağlanması ile ilgili bir karardır. Bundan sonra Antalya'da TEFE neyse TÜFE neyse fiyat artışı o olacak. Çünkü suyu en ucuz kullanan il isek kurumsal bir disipline getirmek adına bunu yapıyoruz." dedi.

Ticarethane su fiyatları konusunda da genel kurul üyelerini bilgilendiren Başkan Türel, şöyle konuştu:

"1 metreküp ticarethane su fiyatları itibariyle de Antalya yine Türkiye'nin en ucuzu. 1 metreküp ticarethane su fiyatlarında İstanbul’daki yüzde 5'lik indirimden bahsediyorsunuz. Başka bir şehirde yüzde 25'lik indirimden bahsediyorsunuz. Zaten bizden misli misli fazla fiyatları. İndirdikleri fiyatla bile bizden çok daha pahalı kalıyor. İstanbul Ticarethanede 17,89, Ankara 16.98, İçel 10, İzmir 10, Adana 8, Eskişehir 7, Aydın 6.76 lira. Antalya 6.17 ile saydığım şehirler içerisinde 1 metreküp ticarethane su fiyatları yine her şey dahil atık su, KDV dahil en ucuz şehir. Burada şu yanılsama oluyor. Bazı şehirlerde atık su fiyatı ayrı, su fiyatı ayrı. Halbuki aynı fatura ile gidiyor. Dolayısıyla bunun suyu ucuzmuş, toplamına bakacaksınız. Faturada gelen KDV dahil rakama bakacağız. Bunlarda Antalya en ucuzu olarak gözüküyor."

Türel, mesken su fiyatları konusunda da Antalya'nın en ucuz illerden olduğunu dile getirdi.

Hem yatırım yapıp hem de borç ödediklerini dile getiren Türel, ASAT'ın 2014 öncesi altyapı borçları ile ilgili 340 milyon lira gibi yüklü bir borç devraldığını söyledi.

Türel, "İlçe belediyeleri bazen gelirlerimiz Büyükşehire gidiyor diye konuşuyor. Ancak 340 milyon lirayı büyükşehir ödüyor bunu kimse söylemiyor. Hepsini tek tek sayabilirim. Alanya Belediyesi'nden 80 milyon lira devralmışız. Gazipaşa'dan 64 milyon lira. Kimden devir aldığımızı değil ne kadar devir aldığımızı konuşuyoruz. Diğer ilçelerle toplamda 343 milyon 292 bin 556 TL. olmuş. Bir taraftan yatırım yaparken diğer taraftan ciddi bir borç ödeyen ASAT'tan bahsediyoruz. Bunu başarmak hakikaten bir mucize." ifadelerini kullandı.

ASAT'ın 2013 yılında 76 milyon 558 bin liralık yatırım yaptığını anlatan Türel, bu rakamın 2017 yılında 389 milyon liraya yükseldiğini vurguladı. Türel, ASAT'ın 2018 bütçesinin ise 389 milyon lira olduğunu amaçlarının bunu 700 milyona taşımak olduğunun altını çizdi.
Kaynak: AA