Japonya'dan Çin'deki Vatandaşlarına Uyarı

Japonya'nın Pekin Büyükelçiliği, Çin'deki Japon vatandaşlarından güvenlikleri konusunda daha dikkatli olmalarını istedi.

Elçilikten yapılan açıklama, 2. Dünya Savaşı'nın bitişinin yıl dönümü olan 15 Ağustos ile Çin ve Japonya'nın geçmişinde kilit öneme sahip olayların meydana geldiği eylül ayındaki iki tarihe işaret edildi.

Açıklamada, Çin'deki Japon vatandaşlarının son dönemde maruz kaldığı bazı olumsuz olaylara dikkat çekilerek, Tokyo yönetiminin, 1930 ve 1940'larda Çin'in büyük bölümünü işgal etmiş olmaktan yeterince pişmanlık duymadığına inanan bazı Çinliler arasında Japon karşıtı hislerin arttığı bildirildi ve Japon vatandaşlarından daha dikkatli davranmaları istendi.

Tokyo yönetimi, 6 Ağustos'ta, Çin'in Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar yakınına sahil güvenlik botları göndermesine tepki göstermişti.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki Çinli diplomatları bakanlığa çağırarak, Pekin'in tartışmalı adalar etrafında avlanan 200'den fazla Çin balıkçı teknesine eşlik etmesi için 6 sahil güvenlik botu göndermesini protesto etmişti.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin, Japonya ve Tayvan arasında uzun süredir tartışma konusu. Takımadalar, Japonya'da 'Senkaku', Çin'de 'Diaoyü' ve Tayvan'da da 'Diaoyutai' olarak adlandırılıyor.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Söz konusu adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​​

Güney Kore, Çin ve Japonya arasındaki son zirve 2012'de yapılmıştı. Üçlü toplantılar, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, başkent Tokyo'da savaşlarda ölen 2,5 milyon kişinin anısına yapılan Yasukuni Tapınağı'na ziyareti ve Çin'in Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar üzerinde hak iddia etmesi üzerine askıya alınmıştı.

Savaşlarda yaşamını yitiren Japonları onurlandırmak için inşa edilen Yasukuni Tanınağı, Japonya ve komşuları arasında daha önce de tartışma konusu olmuştu. Çin ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın izlediği saldırgan tutum nedeniyle siyasetçilerin tapınağa ziyarette bulunmasına tepki gösteriyor.

Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin ve Kore Yarımadasının bazı kısımlarını işgal etmişti.

Kaynak: AA