Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne Doğru

Trabzon'da bu yıl 17'ncisi düzenlenecek 'Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nde 7 ülkenin tiyatro topluluğu ağırlanacak Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Keleş: 'Bu sene festival projeleri kapsamında Bahçecik Cezaevi'nde 4 oyun oynanacak. Bunların gerekli izinleri alındı' 'Görme ve işitme engelliler anında çeviri olarak tiyatroyu izleyebilecek'

Trabzon'da 17'ncisi düzenlenecek 'Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nde Türkiye'nin yanı sıra 7 ülkeden tiyatro topluluğu, sanatseverlerle buluşacak.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce, Trabzon Devlet Tiyatrosu organizasyonunda 2-20 Mayıs'ta gerçekleştirilecek festivalde, yerli ve yabancı tiyatro toplulukları sahne alacak.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Keleş, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, festivale Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Ukrayna, İspanya, Hindistan ve Slovakya'dan tiyatro topluluklarının katılacağını bildirdi.

Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ni 5 gün uzattıklarını ve oyunların 2 kez oynanacağını dile getiren Keleş, böylece tüm tiyatroseverlere ulaşmayı hedefledilerini dile getirdi. Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu sene güzel oyunlarımız var. Ülkelerimiz daha fazlaydı ama bazı nedenlerden dolayı diğerleri gelmekten vazgeçti. Biz de elimizden geldiğince Trabzon'a ve Karadeniz'e yakışır bir festival amaçlıyoruz. Festivallerin şehirler ve ülkeler için çok büyük katkıları vardır. Sanat için, ekonomi için çok büyük katkıları vardır. Sanat için katkıları, yabancı ülkelerden gelen dostların tiyatro anlayışlarını görmek, bizimle kıyaslamak, bu yarışa dahil olmak ve devam etmektir. Ekonomik ve şehre olan amacı, ekonomik hareketliliği canlandırmak ve sosyolojik açısı da tiyatro ile halkı, esnafı buluşturmaktır.'

- İnteraktif oyunculuk ön plana çıkacak

Festival kapsamında bu sene farklı projeler yürüteceklerini anlatan Keleş, 'Bahçecik Cezaevi'nde 4 oyun oynanacak. Bunların gerekli izinleri alındı ve oyun yerlerine bakıldı. Bu festival ve proje kapsamında orayı teneffüs etmek, oradaki insanların da özgürlüğü teneffüs etmesi çok hoş bir duygu olacak. Görme ve işitme engelliler anında çeviri olarak tiyatroyu izleyebilecek.' diye konuştu.

Keleş, festivalde bu sene interaktif oyunculuğun ön plana çıkacağını belirterek, 'Biz seyirciye dokunmayı özledik. Klasik tiyatro anlayışından vazgeçip farklı bir tiyatro yapmayı da hedefliyoruz. Bu anlamda da çok heyecanlıyız.' dedi.

Kaynak: AA