Muğla'da 'Tarla Günü' Etkinliği Düzenlendi

Muğla'nın Ortaca ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 'Tarla günü' etkinliği düzenlendi.

İlçede 2011'de deneme amaçlı başlatılan ve destek aşamasına gelinen proje kapsamında ilk yeşil gübreleme, Muğla Valisi Amir Çiçek tarafından çiftçi Erhan Ergün'ün 8 dönümlük tarlasında yapıldı.

Çiçek, 6 dönümü fiğ, 2 dönümü de bakladan oluşan tarlada yeşil gübreleme işlemini traktör kullanarak gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan Çiçek, toprağı en iyi şekilde nasıl değerlendireceklerini ve gelecek nesillere nasıl aktaracaklarının çalışmasını yaptıklarını anlatarak, 'Akılcı ve modern tarım uygulamalıyız. Kimyasal gübrelerle verimi artırabiliriz ama insana ve toprağa zarar veririz. Muğla olarak tarımı iyileştirme aşamasını geçtik. Organik tarım aşamasına geldik.' dedi.

Muğla'daki topraklarda PH seviyesinin yüzde 8 civarında olduğunu ifade eden Çiçek, 'Proje 3 yıl sürecek. Her yıl PH seviyesini 0,30 azaltarak, 3 yıl sonunda yüzde 7'ye indirmeyi ve verimliliği artırmayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

Tarla sahibi Erhan Ergün ise bakla ve fiğ tohumu desteği aldığını belirterek, şunları söyledi:

'16 dönüm arazide tarım yapıyoruz. Fiğ ve bakla tohumu desteği aldık. Şimdiden ağaçların rengi ve çiçeği bile değişti. 6 dönümde fiğ, 2 dönümde de bakla uyguladık. Her dönümde uygulamadık, çünkü aradaki farkı görmek istiyoruz.'

Kaynak: AA