'Cezaevlerinde Çalışan Hükümlü Sayısı Artırılacak'

Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlüler, Adalet ve Milli Eğitim bakanlıklarının ortaklaşa verdiği eğitimler sayesinde hem meslek sahibi olarak para kazanıyor hem de topluma adapte oluyor Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım:'Geçen yıl 40 bin hükümlümüz bu faaliyet içerisinde sigortalı olarak yer aldı. Bunların dışında 70 bin hükümlü ve tutukluya da iş ve meslek eğitimi verdik. 2016 yılı içerisinde çalışan hükümlü sayısını çok daha artırmayı hedefliyoruz' Kütahya Cezaevinde 21 yıldır hükümlülere çiniciliği öğreten infaz koruma memuru Yıldırım:'Tutuklu ve hükümlülerimiz cezaevinden çıktıktan sonra kendi atölyelerini kurarak, meslek sahibi oluyor'

AYŞE YILDIZ - Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, geçen yıl 40 bin hükümlünün sigortalı olarak çalıştığını, 70 bin hükümlü ve tutukluya da iş ve meslek eğitimi verdiklerini belirterek, '2016 yılı içerisinde çalışan hükümlü sayısını çok daha artırmayı hedefliyoruz.' dedi.

Türkiye genelindeki ceza infaz kurumlarında kalan tutuklu ve hükümlüler, verilen eğitimler sayesinde hem sigortalı iş sahibi oluyor hem de topluma adapte oluyor.

Adalet ve Milli Eğitim bakanlıklarının ortaklaşa verdiği eğitimlerle meslek edinen tutuklu ve hükümlüler üretim yaparak, bulundukları illerin ekonomisinin gelişmesine de katkı sağlıyor.

Başta çinicilik, ahşap, mobilya, el sanatları, süs eşyaları ve demircilik olmak üzere farklı alanlarda yüzlerce malzeme üreten hükümlü ve tutuklular, cezaevinden çıktıklarında meslek sahibi olarak kendi atölyelerini kurabiliyor.

Antalya'da düzenlenen 'İş Yurtları Fuarı'na katılan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kişinin sosyal hayata döndükten sonra yaşama tutunmasını temin edecek donanımları kazandırmak için iş ve meslek eğitimleri verdiklerini söyledi.

Her geçen yıl gerek ürün kalitesi, gerekse bu ürünlerin niteliği ve çeşitliliğini artırmak gerektiğine dikkati çeken Enis Yavuz Yıldırım, 'Daha fazla tutuklu ve hükümlüye iş ve meslek eğitimi vermeyi amaçlıyoruz. Ceza infaz kurumlarında verdiğimiz eğitimin ardından kaliteli ürünler elde ediliyor, fuarlarla da bunu vatandaşla buluşturuyoruz. Aynı zamanda vatandaşlarımızın kapalı kurumlar içerisinde neler yapıldığını görmelerini temin ediyoruz.' diye konuştu.

- 'Cezaevinden meslek sahibi olarak çıkıyorlar'

Söz konusu faaliyetlerin 'iş yurdu' çatısı altında toplanmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapan Yıldırım, bunun başarılı bir model olduğunu kaydetti.

Genel Müdür Yıldırım, gelecek dönemde güçlü fuarlar düzenlemeyi düşündüklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

'Çok fazla sayıda hükümlüye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Geçen yıl 40 bin hükümlümüz bu faaliyet içerisinde sigortalı olarak yer aldılar. Sağlık sigortaları yapılmak suretiyle bu 40 binin dışında 70 bin hükümlü ve tutukluya da iş ve meslek eğitimi verildi. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yapılan çalışmalarla biz bu sayıları artırmayı hedefliyoruz. 2016 yılı için fuar sayısını artırdık, çalışan hükümlü sayısını da artırmak istiyoruz.'

Enis Yavuz Yıldırım, daha fazla iş kolunda, daha fazla hükümlüden istifade etmek istediklerini anlatarak, 'Üreten, üretimin içinde kalan hiç kimse suça yönelmez, suç alanına girmez, suçtan uzak kalır. Bu ülke insanlarının hangi şart ve durum altında olursa olsun üretmesi gerektiğine olan inancımızla bu faaliyetleri yürütüyoruz.' şeklinde konuştu.

Avrupa'da, batı hukuk sistemlerinde ceza infaz kurumları içerisinde iş eğitiminin olduğunu dile getiren Yıldırım, Türkiye dışında eğitim ve üretim faaliyetlerinin tek çatı altında toplandığı başka bir örneğin olmadığına vurgu yaptı.

Enis Yavuz Yıldırım, hükümlü ve tutukluların cezaevinden meslek sahibi olarak çıktığına işaret ederek, 'Amacımız kişinin ceza infaz kurumuna girdiğinden çok daha iyi bir şekilde, ruhsal ve sosyal açıdan çok güçlü şekilde çıkmasıdır. Dışarıya çıktığında kendi başına ayakta durmasını temin edecek bir mesleği yapabilmesidir.' ifadelerini kullandı.

Tutuklu ve hükümlülere yönelik Avrupa Birliği projeleri de yürüttüklerini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

'Tüm hukuk sistemlerinin, infaz sisteminde 'tekrar suç işleme' meselesi temel sorunlardan birisidir. Bizim temel hedeflerimizden birisi de mükerrerliği önlemek, yani kişiyi tekrar suç işlemekten uzaklaştırmaktır. Bunu yapabilmek için de kişiyi ceza infaz kurumuna gelmesine neden olan ortamlardan ve faktörlerden uzaklaştırmak gerekiyor. Kişisel, çevresel faktörleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu konu sadece ceza infaz sisteminin, Adalet Bakanlığının değil, tüm kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ortak sorunu.'

- Çam kozalağını ekonomiye kazandırdılar

Adana Açık Ceza İnfaz Kurumunda görevli Fadime İviş de mahkumların ve hükümlülerin çam kozalağından süs eşyaları üreterek, kozalağı ekonomiye kazandırdığını söyledi.

Mizahi içerikli süs eşyaları ürettiklerini anlatan İviş, 'Hem esprili, hem ilgi çekici olsun hem de alırken eğlenceli olsun istedik. Bunun için baykuş, leylek, kartal gibi süs eşyaları ürettik. Çizgi film karakterlerini canlandırdık, değişik şekillerde üretimlerimiz var.' dedi.

Fadime İviş, hem hükümlülerin güzel vakit geçirmesini sağladıklarını hem de meslek sahibi olmalarına yardımcı olduklarını vurgulayarak, cezaevlerine karşı oluşan ön yargıyı yıkmaya çalıştıklarını belirtti.

- Hükümlülere 21 yıldır çiniciliği öğretiyor

Kütahya Cezaevinde infaz koruma memuru olan Efrahim Yıldırım ise 21 yıldır hükümlü ve tutuklulara çiniciliği öğrettiğini belirterek, 'Tutuklu ve hükümlülerimiz cezaevinden çıktıktan sonra kendi atölyelerini kurarak, meslek sahibi oluyor.' diye konuştu.

Her yıl 200 civarında kişiye çinicilik eğitimi verdiklerine işaret eden Yıldırım, cezaevine kurdukları atölyede şu ana kadar 5 binin üzerinde tutuklu ve hükümlüye çinicilik mesleğini öğrettiklerin anlattı.
Kaynak: AA