İran İle Nükleer Müzakerelerde Anlaşma Sağlanması

Obama yönetimi, anlaşmanın uygulanmasının takip edilmesi amacıyla ana koordinatör atadı

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, P5+1 ülkeleriyle İran arasında varılan nükleer anlaşmanın uygulanmasının takip edilmesi amacıyla ana koordinatör atadı.

Cumhuriyetçilerin karşı çıkmasına rağmen, Demokratların engellemesi sonucu Kongre'den İran ile varılan anlaşmayı reddeden bir tasarı çıkmadı.

Kongre'nin resmi gözden geçirme sürecinin bugün dolmasıyla birlikte Obama yönetimi, anlaşmanın uygulanması süreci açısından yeni bir adım attı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmanın takibinin ana koordinatörlüğüne Büyükelçi Stephen Mull’u atadı.

Kerry, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Ulusal güvenlik hedeflerimiz açısından, İran ile nükleer anlaşma konusunda müzakere etmek kadar, bunun yürürlüğe konulması da önemli, hatta daha da kritik. Kongre’nin 60 günlük gözden geçirme süresinin sona ermesiyle, şimdi anlaşmanın başarılı şekilde uygulanması için bizim doğru bir ekibe sahip olmamız hayati önemde" ifadelerini kullandı.

Kerry, Mull’un, İran’ın anlaşmayı tamamen uyguladığının kontrolüne yönelik kurumlar arasında yürütülen çabalara öncülük edeceğini belirtti.

Bakanlıkta Mull’un ekibinde çeşitli alanlardan uzmanlar ile hazine, enerji, iç güvenlik, ticaret, adalet ve savunma bakanlıkları ve istihbarat teşkilatından yetkililer de yer alacak.
Kaynak: AA