Anayasa Mahkemesi'nden Sertel ve Oyan'a ret

Anayasa Mahkemesi, 7 Haziran seçimi öncesinde CHP'den milletvekili adaylığı iptal edilen Atilla Sertel ile Cumhurbaşkanının seçim öncesinde halkla buluşmasına itiraz eden eski CHP Milletvekili Oğuz Oyan'ın bireysel başvurularını kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesi'nden Sertel ve Oyan'a ret
Anayasa Mahkemesi'nden Sertel ve Oyan'a ret
Yüksek Mahkemenin internet sitesinden yapılan açıklamada, Sertel'in Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliğinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kamu görevi kabul edildiği hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, Sertel'in bu görevinden ayrılmaması nedeniyle YSK tarafından milletvekili adaylığını iptal edilmesi üzerine bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 79. maddesi uyarınca YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamadığını belirterek, başvurunun 'konu bakımından yetkisizlik' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

- Oyan'ın başvurusu

Öte yandan, eski CHP Milletvekili Oyan, 7 Haziran seçimi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında dile getirdiği düşüncelerin ve yorumların tarafsız olmadığını iddia ederek, bu konuşmaların basında yer almasının önlenmesi talebiyle YSK'ya başvurdu.

YSK'nın bu başvuruyu reddetmesi üzerine Oyan, bunun seçme ve seçilme hakkını ihlal ettiği iddiasıyla bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamayacağına işaret ederek, başvurunun 'konu bakımından yetkisizlik' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

- Uzun tutukluluk itirazı kabul edilmedi

Bu arada Anayasa Mahkemesi, Tüm-Bel-Sen Genel Sekreteri İzzettin Alpergin'in bireysel başvurusunu da karara bağladı.

Açıklamada, 2012 yılında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca PKK/KCK terör örgütünün sendikalar bünyesindeki faaliyetleriyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Tüm-Bel-Sen Genel Sekreteri Alpergin ile bazı sendika yönetici ve üyelerinin gözaltına alınıp tutuklandığı belirtildi.

Açıklamaya göre, tutuklandıktan 9 ay sonra serbest bırakılan Alpergin, kuvvetli suç şüphesi bulunmadığı halde tutuklama kararı verildiği, tutukluluğun devamına ilişkin kararların gerekçesiz olduğu, tutukluluğun makul süreyi aştığı iddialarıyla bireysel başvuru yaptı.

Yüksek Mahkeme, Alpergin'in iddialarının bir kısmını 'açıkça dayanaktan yoksunluk' ve 'başvuru yollarının tüketilmemesi' gerekçeleriyle kabul edilemez buldu.

Tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiasını kabul edilebilir bulan Anayasa Mahkemesi, bu konuda bir hak ihlali olmadığına hükmetti.

Kaynak: AA