Liseye Geçişte Proje Yarışmalarına Ek Puan Verilmeyecek

Milli EğŸitim BakanlığŸı (MEB), Temel EğŸitimden OrtaöğŸretime GeçişŸ Sistemi (TEOG) kapsamında merkezi sınavlarda, proje yarışŸmalarında dereceye giren öğŸrencilere yıl sonu başŸarı puanlarının yüzde 10'a kadar verilen ek puanı kaldırdı.

Milli EğŸitim BakanlığŸı, resmi ve özel ortaöğŸretim kurumlarına, geçişŸle ilgili OrtaöğŸretim Kurumlarına GeçişŸ Yönergesinde değŸişŸikliğŸe gitti.

ǖnceki yıllarda, öğŸrencilerin, TǜBİTAK tarafından gerçekleşŸtirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışŸmalarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başŸarı puanına; altın madalya alan veya birinci olanlar için yıl sonu başŸarı puanının yüzde 10'u, gümüşŸ madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9'u, bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8'i, bu kapsamdaki etkinliklere katılanlar için ise yüzde 7'si oranında ek puan ekleniyordu.

Düzenlemeyle ek puan verilen kategoriler arasından proje yarışŸmaları çıkarıldı. Buna göre, artık sadece TǜBİTAK tarafından gerçekleşŸtirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanan öğŸrencilerin sadece o yıla ait yıl sonu başŸarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

-Kopyada yeni düzenleme

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, daha önce sınavlarda bilgisayar yazılımı aracılığŸıyla "ikili ve toplu kopya analizi" gerçekleşŸtiriliyordu. Mahkeme kararlarının gereğŸini uygulayan bakanlık, yönergede yaptığŸı değŸişŸiklikle artık ikili ve toplu kopya analizini uygulamayacak.

Bu kapsamda, eski yönergedeki "kopya taraması sonucu iptal edilen dersin sınavı puanla değŸerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğŸretime yerleşŸtirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır" şŸeklindeki madde kaldırıldı.

Yeni düzenlemeye göre, fiili olarak kopya çektiğŸi tutanak altına alınan öğŸrencilerin puanları sıfır olarak değŸerlendirilecek.

-YaşŸı küçük olana öncelik tanınacak

Düzenlemeyle ortaöğŸretime yerleşŸtirmeye esas puanların eşŸit olması halinde, AğŸırlıklandırılmışŸ Ortak Sınav Puanı (AOSP), eşŸitliğŸin devam etmesi halinde sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu BaşŸarı Puanı (YBP) üstünlüğŸü, eşŸitliğŸin devam etmesi halinde tercih önceliğŸi, yine eşŸitliğŸin devam etmesi halinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığŸı, bunların da eşŸit olması halinde ise öğŸrencinin doğŸum tarihine göre yaşŸça küçük olanların önceliğŸi dikkate alınacak.

Kaynak: AA